Diyarbakir da Ogrenciye Subay Dayagi

5/26/2009

Kuzey Serinyeli Kaybettik



Ali Çiçek Serinyel’in 1,5 yaşındaki oğlu Kuzey Serinyel hayatını kaybetmiştir. Serinyel ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz…

Haber >> Şirnander

Gutiler



Zagros dağları ve Aşağı Zap nehrinin kıyılarında yaşayan ve bu günkü Kürtlerin atalarından biri olan Gutiler veya Kutiler, M.Ö. 2700 yıllarında bağımsız bir devlet kurar, Gutiler - Kutiler Mezopotamyanın en eski halklarındandı. Gutilerin bilinen 21 tane kralı olmuştur. Guti-kuti iktidarı 2 asıra kadar sürmüştür. Guti hanedanlığı daha sonra ise Ur hanedanlığı tarafından sona erdirilmiştir.
Gutiler, Mezopotamya kuzeyindeki Akad memleketlerini M.Ö. 2649 yıllarında işgal edip tam iki asra yakın, Sümer ve Akadları idare ettiler.
Akadlar döneminde Zagrosda yaşayan Gutiler Akad kralı Naram-Sin in ölümünden sonra kral adayları arasında yaşanan kavgadan faydalanarak Akadları süpüren Gutiler, demoralize olmuş Akad ordusunu yendi. Fırat nehri kenarında bulunan Agade şehrini alarak imparatorluğuda ele geçirdiler.
Kürtler ortadoğunun en eski tarihlerinden birini oluşturmaktadır. Tarih, antropoloji, etnografi, ve linguistik gibi değişik bilim dallarında uzman olan araştırmacıların büyük çoğunluğu Gutileri Kürtlerin ataları olarak saymaktadır.
Eric Jensen kitabında: Ortadoğunun Kürtleri Kürdistanda modern tarih daha muhafaza edilmemişken Kürdistanda yaşıyorlardı diye yazmaktadır. Mezopotamya tarihi uzmanı Pennsylvania Üniversitesi Doğu bilimleri Başkanı Prof. Ephraim Avigdor Speiser göre tarihte ilk Kürt halkından bahsedilmesi M.Ö 3000 yıllarında Gutium adı altında gerçekleşmiştir. Gutiumlular (Kürdistan) Hint-Avrupa dili konuşmaktaydılar (Morris). Gutium Kürdistanın ta kendisi olması bir tarafa etimologlara göre Guti kelimesi dahi Kürt kelimesin değişime uğramış şeklidir. Prof. Howorth a göre Kurdistan adı Gutium kelimesinden türemiştir. Ve Babilonyaların kullandığı Khuradi veya Quradu kelimesini Guti adıyla bağdaştırmaktadır. Guti ülkesi modern Kürdistanın adıdır.
Sayce ye göre Kürt adı Babiloncadaki quradu kelimesinden gelmektedir ve savaşçı anlamını taşımaktadır ve bu kelime Van cıvarındaki halkın adından kaynaklanmaktadır.
Ortadoğu uzmanı eğitimci Dr. Honigman a göre Guti kelimesi Kürt kelimesiyle aynıdır. Guti, Kurti adının iranize şekliyle telaffuz edilişidir. G>K dönüşümü olmuş. Örneğin: Kardeş kelimesinin Gardaş kelimesine dönüşü gibi. Etimolojik olarak R harfinin zamanla yutulmuş olması ise etimolojide doğal bir olgudur, dolayısıyla, ortaya Guti çıkmış: Guti-Gurti-Kurti. Gutilerin yaşadığı Güney Kürdistan yöresinde halen Judikan adlı Kürt aşireti mevcuttur.
Araştırmacı Rawlinson a göre ise Gut ilkel Keldani dilinde sığır anlamına gelmektedir Başka bir iddiaya göre ise Guti kelimesi Sümer kökenlidir ve yine (Gud=öküz, sığır) bugünkü Kürtçe de yer alan öküz, sığır sahibi olan halk anlamına gelmektedir. Gutiler bugünkü Soran Kürtlerin yakın durmaktadır.

guti kralları
inkişuş
Zarlagab
Şulme
Silulumeş
Inimabakeş
Igeşauş
Yarl-agab
ibate
Yarl-angab
Kurum
Apil-kin
La-erabum
irarum
ibranum
Hablum
Puzur-Suen
Yarlaganda
Tirigan
En son Guti kralının adı Tirigandır. Tir Kürtçede -Ok-, Tirigan ise -Okçu- demektir.

AV-KAR Yönetim Kurulu Calisma Raporu




Degerli AV-KAR Üyeleri,
Degerli Avrupalι Karerliler;

Bizleri yerinden, yurdundan, eşinden dostundan ayırıp başka ülkelere göçmek zorunda bırakan sebepler, aramızdaki iletişimi koparmaya yetmedi. Zor şartlar altında çalışıyor olmamız ve kişinin kendisine ayıracağı zamanının az olması nedeniyle, çok istenmesine rağmen, biraraya gelmek, konuşmak, sohbet etmek ve eğlenmek gibi sosyal aktivitelerden uzaklaşmış bulunmaktayız. Dolaysıyla kendi kültürümüzün, yani Karerin vazgeçilmez güzel kültürünün de bir yerde yabancısı olduk. Önlem alınmadığı taktirde bizden sonraki nesiller belki hiç Karer’i tanıyamayacaklar. Bunu önlemek için, yani insanları bir araya getirebilmek, kaynaştırmak, tanıştırmak amacıyla kişilerin siyasi düşüncelerine bakılmaksızın ve hiç bir siyasi örgütün ya da kuruluşun etkisi altında kalmaksızın, birkaç yıldan beridir bir dernek çalışması yürütülmekteydi. Yapılan özverili çalışmalar sonucu Avrupalı Karerliler; özlemini duydukları derneklerini, yani AV-KAR’ı (Avrupalı Karerliler Derneği) kurdular. AV-KAR; Avrupadaki Karerlilerin birbirlerinden uzaklaşmasını, kopukluluğunu, izolasyonunu ve asimilasyonunu bir nebze de olsa azaltacağını, yerine dayanışmayı ve değerlerimizin yaşanmasını güçlendirmeyi, özellikle de genç nesillere kültürümüzün olumlu yönlerini aktarmayı hedefliyor. Derneğimizi kurmaya başladığımız günden bu güne, AV-KAR olarak Karer ve Karerliler için bir çok faaliyet ve çalışmalarda bulunduk. Bu çalışmalarımızı sizlere aktarmak ve sizler ile paylaşmak istiyoruz.
1). AV-KAR´ı (Avrupalı Karerliler Derneği) resmi olarak 24.04.08 tarihinde kurduk. Kurucu yönetim kurulunu belirledik.
2) AV-KAR’ın çabalarıyla YOL-TV de AV-KAR ve Karer konulu bir programın yapılmasını sağladık. Böylelikle Karer’i ilk kez Türkiye’ye, Avrupa’ya ve dünyanin bir çok ülkesine tanıtmış olduk. AV-KAR yönetim Kurulundan dört arkadaşımız canlı TV- programına katıldılar. Karer Kültür Festivalini iyi bir şekilde tanıtıp, Karerlilerin bu festivale katılmaları için teşfikte bulunuldular.
3) Türkiye’deki hasta çocuklarımız için Avrupa genelinde başarılı bir bağış kampanyası yürütüldü. Avrupa genelinde yaklasik 10.000 € ya yakin yardim topladik.
4) Çok başarılı geçen 1 Karer Kültür Festivali’ne hem maddi (1000 €) hem de manevi destek sunduk. Dört yönetim kurulu üyemiz Karer´e gidip festival organizasyonunda aktiv görevler aldılar.
5) Yine AV-KAR’ın da çabalarıyla festival 3 kez paket yayın halinde YOL-TV de yayınlandı.
6) Aldiğımız yönetim kurulu kararları çercevesinde, bölgesel komiteler ve çalışma gurupları oluşturup, Avrupanın farklı bölgelerinde yaşayan karerlileri bir araya getirip sosyal ve kültürel calışmalar yürütüldü.

7) Av-Kar ın düzenlemiş olduğu "Karerliler Av-Kar ile buluşuyor" gecesi 15.11.2008 tarihinde gerceklesti. Her yıl daha iyisini gerçekleştirmeye özen gösterdiğimiz gecelerimizden bu senekine Bilefeld´li Karerliler ev sahipliğini yaptılar. Bielefeldli Karerliler bu güzel organizasyondan ötürü, gece boyu ve gece sonrası herkesin sevinç ve taktirlerini kazanmayı hakettiler.
Gecemize bir çok değerli sanatçımızla birlikte konuşmacı olarak Karer’e eğitimci olarak cok büyük katkıları olmuş değerli Canan Aktaş hoca’mız ve Bielefeld’Ili SPD (Sosyal Demokrat Partisi) Belediye Başkan adayı Peter Clausen katıldilar. Yöremizin sanatcilarimizdan cesitli dinletiler ve yine sevgili Ali Geçimli her zamanki gibi o sevecen, gülen yüzü ve mütevazı kişiliği ile söylediği türkülerle salonu coşturdu. Salon içinde her şey yolunda ve organize edildiği gibi yürümekteydi. Salon dışında ise kurulan yemek ve içecek masalari beş yıldızlı restorantları aratmayacak düzeydeydi. Yemeklerin servise sunulması, servis yapan kişilerin tam birer aşciymış edasıyla giyinmeleri, hijyenik kurallara da bir o kadar dikkat etmeleri taktire değerdi. Tamamıyla Bilefeld´li Karerllilerin kendi evlerinde hazırlayıp getirdikleri yemekler karın doyurmaktan öte, derneğimize katkı sağlayan yegane gelir kaynağı oldu.
Be gecede, Uyak ailesine yapilan yardimla beraber, toplam olarak 7500 € (yedibin besyüz) gelir elde edindi veya saglandi.

8) Gece esnasinda Uyak ailesi icin baslatigimiz yardim kampanyasinda oldukca basarili gecti. Bu alieye gecede 2.000 (iki bin) € yardim toplandi. Yine geceye katilan Karerli Bayan Songül Fill in girisimi sonucu Uyak ailesi icin “Ein Herz für Kinder” Cocuklar icin bir kalp vakfindan 20.000 (yermi bin) € yardim alindi.

9) AV-KAR yönetim kurulu, 4 Karerli Üniversite ögrencisine 6 ay boyunca ayda 70 € yardim ya da burs verme karari aldi. Bu konuda internet sayfalarinda yardima muhtac ögrencilerin müracat etmeleri cagrisinda bulunuldu. Su an itibariyle toplam 6 üniversite ögrencisi yardim icin müracatlarini yapmis bulunmaktadirlar. Yani yeni basliyacak sömestiride 4 Karerli üniversite öğrencisine burs verilecek.

10) Bir zat kisisel cabalarim sonucu AWO Jugendwerk’le yaptigim görüsmelerle bu yil 20.07. 09 - 31.07.09 tarihlerinde Karerde Alman ve Karerli genclerden olusan bir genclik grubu ile “uluslararasi genclik bulusmasi veya gezisi” düzenleme karari aldik. Bölge ve Karer icin son derece önemli ve ilk olan bu gezinin masraflarinin büyük bir kismini AWO Jugendwerk üstlenecek. Bu uluslararasi gençlik buluşması bir ilktir, ancak son olmayacak. Hedeflenen bunun süreklilik kazanması idi. Bu buluşmadan sonra önümüzdeki yil AWO Jugendwerk Karerli gencleri Almanya’ya davet edecek ve uçak bileti hariç bütün masraflarını karsilayacak. Bu konuyla ilgili detayli aciklamalar Internet sayfalarinda yapildi.

11) Bu yil ikincisi yapilacak Karer Kültür Festivali’ne yine toplam 4.000 (dört bin) € ile katkida bulunmaya karar verdik. Bunun 3.000 € satacagimiz biletlerden elde etmeyi ve 1000 € da AV-KAR kasasindan ödemeyi kararlastirdik. Festival calismalarina basindan beri destek verdik. İstanbul’da gerçekleşen festival hazırlık toplantisina iki yönetim kurulu arkadasimiz (Ayten Yumli ve Turabi Yurtsever) katildilar ve toplantida istek ve önerilerimizi sundular. Ayriyeten Istanbulda gerceklestirilen fesival yardim gecesine yine bir yönetim kurulu üyemiz (Cengiz Yurtsever) katildi ve konu hakkinda görüslerimizi dile getirdi.


Degerli AV-KAR üyeleri Değerli Karerliler, Bunlara benzer ve daha farklı etkinliklerin, projelerin önümüzdeki dönemlerde de sürdürmesi gerekmektedir. Yönetim kurulu olarak, bazen ic sorunlarimizin olmasina rağmen, kararlı, içten, samimi ve ahenkli bir çalışma yürüttük. Karerlilerin iletişim kaynaği olan sitelerimizle (Binlom.com, Karerliler.net, Karer.org, Karer Online.com, Cafrande.org, Sirnan.org) düzeyli, saygili ve verimli bir ortak calisma yürüttük. Bizleri yalnız bırakmayan bu site yöneticilerimize de ayrıyetten teşekkür ediyoruz! Ileriye yönelik hedefimiz Avrupa’da yaşayan bütün Karerlileri, tüzüğü, hedefi ve amaçları beli olan AV-KAR’ın yapacağı etkinliklerde buluşturmak ve bir çatı altında toplamak olmalidir. Hedefimiz ilk 6 ay zarfında 150 Karer´liyi AV-KAR´a üye etmekti. Bu hedefimize maalesef ulaşamadık. Ancak 31 Karerliyi dernegimize öye etmeyi basarabildik. Fakat daha fazla emek sarf edersek bu hedefimize ulasabilecegimizden eminim. Bu potensiyelin Avrupa’da var olduğuna kesinlikle inaniyorum. Maddi ve manevi olarak güçlü olan bir kurumun, çalışmalarının da verimli ve güçlü olacaği mutlaktır.
Yönetim kurulunun kendi icindeki kisir cekismelere ve füzüli tartismalar harcadigi zamani olumlu seylere, projelere harcasaydi daha farkli yerlerde olacagimizdan hic süphem yok.
Umarim bir sonraki yönetim kurulu bü tür hatalari yapmaz ve çok tartışıp çok yazmaktansa, somut projelerle, önerilerle üyelerin karsisina çıkar.


25.05.09

Kadim Uzunyayla

AV-KAR Başkanı

Kürt sinemasına Asya ve Amerika'dan yogun ilgi

5/23/2009

Asya'nın en büyük film festivali Pusan ile New York Sanat Müzesi Kürtsinemasına kapılarını açıyor. Cannes'da bulunan Uluslararası PusanFilm Festivali'nin direktörü Kim Ji-Seok, bu yıl yapacakları festivaleKürt filmlerine özel bir bölüm ayıracaklarını söyledi.Bu yıl yapılan 62. Uluslararası Cannes Film Festivali'nde Kürt yönetmenlerin imzasını taşıyan 3 kısa 2 uzun olmak üzere toplam 5 filmgösterildi. Bahman Ghobadi, 'Kasi Az Gorbehaye Irani Khabar Nadareh' ve Shahram Alidi, 'Sirta la gal ba', uzun metrajlı filmlerle Cannes'da bulunurken, Ekrem Kiro, 'Havina Sar' Babak Amini, 'Angels Die in HeSoil', Sait Ferat Okçuoğlu da, animasiyon formatında 'Ütopya' isimlikısa filmleriyle katıldılar. Hiç kimsenin desteğini almadan kendiçabalarıyla Cannes'da bulunan Kürt sinemacılar, birçok ülke sinemasının ilgi odağı oluyor.Ji-Seon:Kürt sinemsı için onur bölümü açmak istiyoruzFestivalde bulunan Asya'ın en büyük film festivali Uluslar arası Pusan Film Festivali Genel Direktörü Kim Ji- Seok, Kürt yönetmen Bahman Ghobadi ve yapımcı Mehmet Aktaş ile festivalin market bölümünde bir araya gelerek, bir görüşme yaptı.Görüşmenin içeriğine ilişkin Anf'ye bilgi veren Kürt yapımcı Mehmet Aktaş, Pusan'ın direktörüyle yaptıkları görüşmede oldukça memnun ayrıldıklarını söyledi. Aktaş, Kim Ji-Seok'un görüşünü şu sözlerle aktardı: 'Jim-Seok, bize Kürt sinemasını yakında izlediğini ve beğendiğini söyledi. Özellikle Bahman Ghobadi'nin filmleri kaliteli ve sinemasal açıdan etkileyici. Bu yıl yapılaclak Uluslararası Pusan Film Festivali'ne sen (Mehmet Aktaş) ve Bahman Ghobadi tarafından seçilecek 10 Kürt filmden oluşan özel Kürt sinema bölümü açmak istediklerini söyledi. Biz de sayın Jim-Seok'un bu talebini memnuniyetle kabul ettik. Ve kısa zaman diliminde Kürt filmleri arasında en iyi 10 film seçeceğiz.'Aktaş, benzer bir teklifinde New York sanat müzesinde de geldiğini söyledi. Müzenin müdürü kendilerine son 10 yıl içerisinde çekilen en seçkin fimleri istediklerini ve bunu düzenleyecekleri bir etkinlikle müzede göstereceklerini bildirdi.Aktaş: Dünyaya açılmak istiyoruzYaşanan bu gelişmeler karşısında mutlu olduklarını belirten Aktaş, 'Bu gelişme Kürt sineması için büyük bir başarı ve fırsat olacaktır' diye kaydetti. Korelilerin geçmişten beri Kürt kültürüne ve sinemasına özel bir ilgilerinin olduğunu ifade eden Aktaş, 'Asya sinemasıyla Kürt sineması bir birine çok yakın olduğunu düşünüyorum. Film estetiği açısında da, yakınlıkları var. Çünkü her iki kültür de çok eskilere dayanıyor' dedi. Amaçlarının Kürt sinemasını Avrupa sınırları dışına çıkarmak olduğunu söyleyen Aktaş,' Kürt sineması şimdiye kadar Avrupa'da büyük başarılar elde etti. Cennes, Berlinale ve Venedik gibi büyük festivallerde gösterildi, ödüller aldı. Ancak bu yetmiyor.Avrupa dışına çıkmamız gerekiyor. Kürt sinemasını Asya ve Amerika olmak üzere dünya piyasasına açmamız gerekiyor. Bütün uğraşımız budur' şeklinde konuştu.Kürt sinemasında yaşanan duruma da değinen Aktaş, çok sayıda gencin olduğunu ancak bunların kendi imkan ve olanaklar dahilinde çalıştıklarını söyledi. Aktaş, devamla şunları söyledi: 'Bahman Ghobadi gibi bir yönetmen bile bu yöntem ile çalışıyor. Örneğin son filmi birçok zorluk ve ımkansızlıklar dahilinde yaptık. Hiçbir yerde yardım almadan bitirdik. Ama film şuanda 50 ülkeye satıldı. Bu büyük gelişmeler bizi sevindiriyor, mutlu ediyor.'


Ali GÜLER

Berdan Ildan'a Ozgurluk



Giden Gunlerim Oldu - Gulben Ergen - Oguzhan Koc



Giden günlerim oldu
Seni anmadım yola bakmadım hala
Dile gelmeden düşlerim yanlızlığa
susmanda yeterdi son vermem için hayatıma
Tüm güllerim soldu
Sana atmadım taraf olmadım asla
Dile gelmeden düşlerim yanlızlığa
Gülmende yeterdi geri gelmem için hayata
Beni alsalar ipe koysalar
Dayanamaz yine kadere salsalar
Gönlüm arıyor titriyorum bak
Sıra gelmeden gidemem ki ben
Tutmaz ellerim seni görmeden
Zaman geçiyor bekliyorum bak
Giden günlerim oldu
Seni anmadım yola bakmadım hala
Dile gelmeden düşlerim yanlızlığa
susmanda yeterdi son vermem için hayatıma
Tüm güllerim soldu
Sana atmadım taraf olmadım asla
Dile gelmeden düşlerim yanlızlığa
Gülmende yeterdi geri gelmem için hayata
Beni alsalar ipe koysalar
Dayanamaz yine kadere salsalar
Gönlüm arıyor titriyorum bak
Sıra gelmeden gidemem ki ben
Tutmaz ellerim seni görmeden
Zaman geçiyor bekliyorum bak
Beni alsalar ipe koysalar
Dayanamaz yine kadere salsalar
Gönlüm arıyor titriyorum bak
Sıra gelmeden gidemem ki ben
Tutmaz ellerim seni görmeden
Zaman geçiyor bekliyorum bak
Beni alsalar ipe koysalar
Hala titriyorum bak
Sıra gelmeden gidemem ki ben
Hala bekliyorum bak

Orjinal Klibi İzlemek İçin Tıklayınız!

Hasankeyf Kazilari Basliyor



Hasankeyf Kazı Ekibi Başkanı ve Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının mayıs ayında başlayarak ekim ayına kadar süreceğini bildirdi.

Prof. Dr. Uluçam, Hasankeyf kurtarma kazısı konusunda ödenek sıkıntısı çekmediklerini belirterek, ''Bu yıl kazı için Başbakanlık GAP İdaresinden 1 milyon 250 bin ve DSİ'den 400 bin TL ödenek ayrıldı'' dedi.

Bu yıl yapılacak kazı çalışmalarını Artuklu Köşkü, Selahiye Bahçeleri içindeki Haydarbey Zaviyesi, kale başındaki Büyük Saray ve Höyük'te yapacaklarını ifade eden Uluçam, kazı çalışmalarına 12 öğretim görevlisi, 22 doktora ve yüksek lisans öğrencisi, 80 lisans öğrencisi ve 150 işçiyle sürdürüleceğini ifade etti.

Hitler Kitabi, 2. baskiya girdi




Kısa sürede yoğun ilgi gören ve ilk baskısı hızla tükenen Hitler Kitabı, Stalin’in talimatıyla hazırlanan gizli bir dosya.

Kitap, Hitler’in hemen yanıbaşında SS subayı olarak uzun süre görev yapan Otto Günsche ve Heinz Linge’nin anılarından oluşuyor...

Sovyetler’e esir düştükten sonra NKVD tarafından yıllarca sorgulanan Günsche ve Linge, Hitler’in politikaları ve savaş yönetimi hakkında bilinmeyen birçok detayın yanısıra, diktatörün yakın çevresini tüm sahiciliğiyle anlatıyorlar.

Umuda Bakis

5/22/2009

Karer Festivali Gunlugune editör Olmak ister misin?



Tanıtım amaçlı kurduğumuz bu blogta kültür-sanat,toplumsal paylaşımlar yapmak isterseniz kareronline@gmail adresine mail atarak taleplerinizi iletebilirsiniz...

Domuz Gribi : 41 Ulke 85 Olu

5/21/2009


Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bugün açıkladığı yeni bilançoya göre A (H1N1) domuz gribi virüsü 41 ülkede 11 bin 34 kişide teşhis edildi ve bugüne kadar 85 kişinin ölümüne yol açtı.WHO domuz gribi vakalarına ilişkin günlük olarak bilanço yayınlıyor. Bugün Cenevre'de verilen yeni bilanço domuz gribinin yayılmasını sürdürdüğünü gösteriyor. 41 ülkeye ulaşan virüs, 11 bin 34 kişide teşhis edildi ve bugüne kadar 85 kişinin ölümüne yol açtı. Dünkü bilanço ile kıyaslandığında yaklaşık bin vaka artış görülüyor.Yeni vakaların çoğunluğu virüsten en fazla etkilenen dört ülkede teşhis edildi. Meksika'da 244 yeni vaka teşhis edilirken, bu ülkede 3 kişi daha hayatını kaybetti. ABD'de domuz gribi virüsü taşıyanlara 244 kişi daha eklendi ve 2 kişi daha hayatını kaybetti. Kanada'da 223 vaka daha doğrulanırken Japonya'da yeni vaka sayısı 49 olarak kayda geçti.Bir önceki bilançoya göre 41 ülkede 10 bin 243 kişide virüs teşhis edilmiş, 80 kişi hayatını kaybetmişti.

ANF

Asik Mahzuni Serif Aniliyor




Muhalif halk ozanı Âşık Mahzuni Şerif, ölümünün 7. yılında Türkiye ve Avrupa'daki yapılan etkinliklerle anılıyor.17 Mayıs 2002'de Almanya'nın Köln kentinde yaşamını yitiren ve 19 Mayıs 2002 tarihinde vasiyeti üzerine Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde toprağa verilen Âşık Mahzuni Şerif için, bugün Hacıbektaş'ta anma etkinlikleri yapılacak.

Ozanın mezarı başında yapılacak ilk törenin ardından Şahkulu Vakfı ve Karacaahmet Sultan Derneği tarafından öğle yemeği verilecek. Kültür merkezinde sanatçının eserlerinin seslendirileceği konsere geçilecek.Konserde sanatçının çocukları Ali ve Emrah Mahzuni ile torunu Birkan Yiğit Özdemir, ozanın eserlerinden örnekler verecekler.

Mahzuni Şerif için 22 Mayıs Cuma günü İstanbul'un Silivri ilçesinde de bir anma gecesi düzenleniyor. Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi tarafından Mega Saray Salonu'da düzenlenen gecede sanatçılar Mahzuni Şerif türküleri söyleyecekler.

ANF

UEFA Kupasi Istanbul'da sahibini buluyor




Şükrü Saracoğlu Stadı'nın ev sahipliği yapacağı UEFA Kupası finalinde Shakhtar Donetsk ile Werder Bremen bugün saat 21.45'te mutlu sona ulaşabilmek için mücadele edecek.

İstanbul'da UEFA Kupası'nı müzelerine götürmek için mücadele edecek Werder Bremen ve Shakhtar Donetsk, ilk kez 2 numaralı kupada final heyecanı yaşayacak.Avrupa'da rakibine oranla çok daha deneyimli olan Werder, en önemli silahı Diego'dan yoksun mücadele edecek. Mircea Lucescu'nun takımı ise Brezilyalı golcülerine güveniyor.

Şükrü Saracoğlu Stadı'nda saat 21.45'te başlayacak mücadeleyi İspanya Futbol Federasyonu'nundan Luis Medina Cantalejo yönetecek.

Werder Bremen, UEFA Kupası finalinde Avrupa'daki 190. maçına çıkacak. Werder Bremen'in bu sezon Avrupa macerası Şampiyonlar Ligi'nde başladı.

Inter, Panathinaikos ve Anorthosis takımlarının da bulunduğu B Grubu' nda mücadele eden yeşil - beyazlılar, 1 galibiyet - 4 beraberlik ve 1 yenilgi ile grubunu 3. sırada tamamladı ve yoluna UEFA Kupası'nda devam etti.

Alman ekibi finale giden yolda önce güçlü Milan; ardından da St. Etienne'i eleyerek son 8 takım arasına kaldı. Çeyrek finalde İtalyanların Avrupa'daki son temsilcisi Udinese'yi safdışı bırakan Werder Bremen, yarı finalde ise Galatasaray'ı kupanın dışına iten Hamburg'u eleyerek adını finale yazdırdı.

132. kez Avrupa kupası heyecanı yaşacak Shakhtar Donetsk de, tıpkı rakibi gibi, UEFA mücadelesine Şampiyonlar Ligi'nden katıldı.

Barcelona, Sporting Lizbon ve Basel'in yer aldığı grubu 3. sırada bitiren Ukrayna temsilcisi, UEFA da önemli rakipleri eledi. Tottenham ve CSKA Moskova'yı geçerek son 8 takım arasına giren Lucescu'nun öğrencileri, çeyrek finalde Marsilya, yarı finalde ise bir başka Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev'i kupanın dışına itti. Shakhtar'ı Avrupa'da bu sezon Brezilyalı golcüleri Jadson ve Fernandinho taşıyor.

İki Brezilyalı, takımın Avrupa kupalarında bu sezon attığı 23 golden 13'ünü kaydetti. Adriano ve Ilsinho da Shaktar'ın diğer etkili Brezilyalı oyuncuları. Ukrayna ekibinin kadrosunda 5'i Brezilyalı olmak üzere toplam 12 yabancı bulunuyor.

Sakarya ya Dikkat !



Türkiye Kürt sorunu tartışmalarına kilitlenirken, Sakarya'da yine Türk-Kürt çatışması körüklendi. Çarşı ortasında iki Kürt kardeş linç edildi. Kardeşlerden biri öldü, diğeri ise ağır yaralandı

YİNE SAKARYA... YİNE LİNÇ... YİNE CİNAYET...

10 gün önce Ülkü Ocakları Başkanı Talip Aksoy ile Kürt kökenli Tarık Ekinci'nin öldürüldüğü Sakarya'nın Akyazı ilçesinde yine silahlar konuştu. Ülkücü Zahit Bostancı ve dayısı S.A, önceki gece Savaş ve Recep Can Güler kardeşleri kurşun yağmuruna tuttu. Savaş olay yerinde yaşamını yitirdi, Can ise ağır yaralandı.

KÜRTLERE 'İLÇEYİ TERK EDİN' TEHDİTLERİ ARTTI

Son on günde Kürtler üzerindeki baskılar gittikçe tırmandı, ilçeyi terk etmeleri yönünde tehditler artırıldı. Kürt aileleri çocuklarını okula göndermezken, yetkililer ilçeye sadece takviye çevik kuvvet ekiplerini göndermek ve ilçe giriş-çıkışlarını kontrol etmekle yetindi. Vali yine 'Münferit' dedi.

BU İLK DEĞİL

27 Nisan 2008: DTP şölenine ülkücüler saldırdı, 65 yaşındaki Ebubekir Kalkan kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

5 Haziran 2007: Ahmet Kaya tişörtü giydikleri ve Gündem okudukları için Diyarbakırlı iki işçi linç edilmek istendi.

26 Kasım 2007: Gözaltına alınan 20 kişi sağlık kontrolü için götürüldükleri Sağlık Ocağı'nda saldırıya uğradı.

31 Mart 2006: Duvarlara Mahir Çayan'ın afişlerini asmaya çalışan 9 üniversite öğrencisine 2 bin kişi saldırdı.

7 Eylül 2006: Akyazı'da bir çay bahçesinde oturan fındık işçileri, 'Sizler PKK'lisiniz' sloganı eşliğinde saldırıya uğradı.

Yine Sakarya yine linç

Kürtlere yönelik son dört yılda 6 kez linç girişimine sahne olan Sakarya'da yine Kürtler linç edilmek istendi. Sakarya'nın Akyazı ilçesinde 10 gündür devam eden gerginlik önceki akşam saatlerinde çatışmaya dönüştü. 1 Kürt öldürüldü, 2 Kürt de ağır yaralandı. PKK tarafından eylemsizlik kararı alındığı ve yine Kürt sorununda barışçıl çözüm tartışmalarının yaşandığı bir süreçte böylesi bir linç girişimi ise dikkat çekti.

Alınan bilgilere göre olay önceki akşam saat 17.30 sıralarında Yeni Cami Mevkiinde meydana geldi. Ada Caddesi üzerinde lahmacun ve pide salonunda çalışan Savaş Güler ve kardeşi Recep Can Güler ülkücü olduğu belirtilen Zahit Bostancı ile dayısı S.A tarafından kurşun yağmuruna tutuldu. Kanlar içinde yere yığılan Güler kardeşler Akyazı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen yaralılardan başından vurulan Savaş Güler hayatını kaybetti. Sağ kolundan vurulan Recep Can Güler'in ise tedavisi sürdürülüyor.

Terk etmeye zorlanıyorlar

Saldırıyla ilgili olarak soruşturmaya sürdüren polisin Bostancı ile daha önce Kürtlere yönelik saldırılarda bulunan Bostancı'nın dayısı S.A.'yı aradığı belirtildi. Son on gündür Kürtlere ilçeyi terk etmeleri yönünde baskılar artarken, ilçede yaşayan Kürtlerin çocuklarını baskılar yüzünden okula göndermediği bildirildi. Bu arada yeni bir olayın yaşanmaması için Adapazarı'ndan takviye çevik kuvvet ekipleri istendi. Önlemini artıran polis, ilçe giriş ve çıkışları da kontrol altına aldı.

10 gün önce iki kişi öldü

İlçede 10 Mayıs gecesi Yenicami Mevkii'nde meydana gelen olayda, Ülkü Ocakları Başkanı Talip Aksoy, otomobiliyle giderken yanına yaklaşan Kürt kökenli Tarık Ekinci'nin silahlı saldırısına uğramıştı. Vurulmasına rağmen Aksoy da silahını çekerek ateş açmıştı. Çıkan çatışma sonucu Aksoy ve Ekinci yaşamını yitirmişti. Bu olay nedeniyle ilçe halkı ile göç eden Kürtler, özellikle Kürt kökenli gençler arasında gerilim artmış ve Sakarya'dan ilçeye takviye polis ekipleri sevk edilmişti. Son çatışmadan sonra gönderilen polis sayısı artırıldı. İlçe giriş ve çıkışları kontrol altına alındı.

Vali Atak: Münferit olay

Konuyla ilgili açıklama yapan Sakarya Valisi Hüseyin Atak, İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ramazan Akça ile toplantı düzenledi. Basına kapalı yapılan toplantı öncesinde basına açıklama yapan Vali Hüseyin Atak, ilçede son günlerde meydana gelen silahlı saldırı olaylarının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, 'Bunlar münferit olaylar olarak görülmektedir. Olaya karışanların yaşları 20-25 arasında. Bu gençlerimiz küçük öfkelerle silaha sarılmakta ve istenmeyen olaylara neden olmaktadırlar. Bu çocuklar bizim. Çocuklarımıza aileler ve bizler sahip çıkmak zorundayız. Aynı Vali daha önce de yaşanan linç olaylarına ilişkin 'münferit olay' demişti. Bundan sonra bu tür olayların olmamasını diliyorum' dedi. Bu arada Hayatını kaybeden Savaş Güler'in cenazesinin memleketi Diyarbakır'ın Hani İlçesi'ne götürüleceği öğrenildi.

Daha önce de linç ettiler

Sakarya'da son iki olayın dışında dört yılda 5 kez linç girişimi yaşandı.

  • 27 Nisan 2008: 'Barış ve Kardeşlik Şöleni' düzenleyen DTP'lilere ülkücüler saldırdı, 65 yaşındaki Ebubekir Kalkan kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

  • 5 Haziran 2007: Ahmet Kaya tişörtü giydikleri ve Özgür Gündem Gazetesi okudukları için Diyarbakırlı iki işçi, 500 MHP'li tarafından linç edilmek istendi.

  • 26 Kasım 2007: Adapazarı'nda 20 kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrolü için Erenler Sağlık Ocağı'na götürülen 20 kişi saldırıya karşı karşıya kaldı.

  • 31 Mart 2006: Sakarya Üniversitesi'nden dokuz öğrenci, Çark Caddesi'nde duvarlara Mahir Çayan ile ilgili afiş asmaya çalışırken 2 bin kişinin saldırısına uğradı.

  • 7 Eylül 2006: Sakarya'nın Akyazı'da bir çay bahçesinde MHP'lilerin fındık işçilere 'Sizler PKK'lisiniz', 'Terörist Kürtler' diyerek saldırdı. 4 Kürt işçi gözaltına alındı.

    SAKARYA
  • Berdan Ildan Ispanyada Tutuklandi



    Yaşar(Berdan) İldan, eşi ve oğlu Berdan ve karagözlü tatlı kızı Asmin ile tatil yapmak üzere gittiği İspanya’da tutuklandı.
    Yine Interpol tarafından arandığı gerekçesi...
    İnsan olma onur ve şerefini taşıyan yurtseverlere-devrimcilere İspanya gibi bir çok emperyalist ülkenin saldırısı ilk değil biliyoruz, son da olmayacak.
    Avrupa emperyalist ülkelerin zindanlarında onlarca yurtsever-devrimci esir tutulmakta.
    Berdan İldan esir alınan onurlu devrimcilerdendir.
    Berdan İldan a sahip çıkmak, insan olma onur ve şerefini taşıyan herkesin görevi olduğu bilinciyle sahip çıkmalıyız.
    Yaşar İldan serbest bırakılsın!
    Yaşar İldan’a özgürlük!

    Haber>> Karer.org sitesinden alınmıştır.

    2. Karer Kültür Festival Komitesine Acik Mektup




    Değerli Komite Üyeleri

    Kurumlarımıza gönderdiğiniz yazılı açıklamalarda, müzisyenlere önerilen ücretler tek tek sıralanmaktadır. Bir yandan para sıkıntısı yüzünden yapılan gece, diğer yandan da toplanan paraların nerelere ve nasıl harcanması gerektiği üzerinde durulurken, komitenin Karerli sanatçılara önerdiği miktarın toplamının yüksek düzeyde olması; gelecek yıllarda yapılması düşünülen festivallerin önünü tıkamaktadır.

    Soruna yaklaşım tarzınız ne olursa olsun, yan yana gelmemizdeki nedenin ne olduğu ve de ne olması gerektiği üzerinde kafaların net olması gerekiyor. Meselemiz gerçekten sadece festival düzenleyip eğlenmekse müzisyenlere harcanan paraların miktarını tartışmaya gerek duyulmamalıdır. Kimsenin de itirazı olamaz.

    Yıllardır bir özlemin peşinde koşarken, onca tartışmalara rağmen Pirican Derneği’nin üstlenerek düzenlediği bir festival birlikteliğine rağmen, hala; “İşin temeli bize aittir” denmesini de, bütün Karerliler huzurunda kınadığımı ve de böylesi tartışmalardan kaçınmaları gerektiğini belirtmek isterim.

    İşi ciddiye almayarak, sadece tartışmalarla geçiştirmek ve de sürekli iğneleyerek bir başarının bertaraf edilmesini de, yine Karerliler yargılayacaktır. Ne kadar amaçsız, projesiz ve de tartışmalara açık bir festival düzenlenmiş olunsa da, yapılanın bütünü doğrultusunda hareket edildiğini de unutmamak gerekiyor.

    Onca sıkıntılara rağmen, bu yılki komitenin, geçen yılki komite hatalarından mutlaka ders çıkartması gerekiyor. Müzisyenlere harcanması düşünülen; 30.000,-TL’nin (Karerli sanatçılara aktarılan miktar; 10.000.- TL civarında) komite tarafından bir kez daha ele alınarak düzenlenmesi gerekiyor.

    Borç-harç içindeyken Karerli sanatçılarla bir kez daha konuşup onlardan fedakar olmaları istenmelidir. Bir yandan Karer sorunlarının çözümü için projeler üretmeye çalışırken, diğer yandan da bu projelere yatırılması gereken miktarların da hesabı üzerinde kafa yormak gerekiyor. Geleceğe dönük yapılması gereken bütün projelerin arkasında yer almamız; nasıl bir Karer istediğimizi açık ilan etmektir. Hiç bir polemiğe girmeksizin aksini iddia eden dostlara tavsiyem, gelecek yılki festivali hiçbir yardım almaksızın düzenlemeleridir.

    Değerli Karerliler ve Karer’in cüzide sanatçıları.

    Festival çalışmalarını yürüten saygın Karerlilerin çalışmalarına yardımcı olmak için ne yapılması gerekiyorsa mutlaka yapılmalıdır. Çalışmalara yardımcı olmak için işin içinde olduğumuzu hissederek hareket etmekten geçer. Komitenin yanlışlarına ortak olmayı kimse istemez elbet. Karerlilerden ve de Karerli sanatçılardan dileğim; verilen emeğin karşılığını sadece para olarak düşünmemeleridirler. Yöremizin sorunlarına yönelik projelerde katkılarını mutlaka sunacaklarını umuyorum.. Herşey yolundaymış gibi görerek hareket etmek yerine, bizi ayakta tutan ve yan yana getiren; günlük yaşadığımız gelenek, görenek, dil ve de kültürümüzü yaşatmak için çaba sarfetmeden sorunlarımızın çözüleceğini de bekleyemeyiz..

    Ortak hareket etmenin ön koşulu; yaşadığımız ve de yaşatmak istediğimiz yörenin sorunlarına karşı birlikte el ele vererek fedakarca çözmektir.

    Emir Ali Kaplanseren.

    21.05.2009

    Haber ve Resim >> Karer.org sitesinden alınmıştır.

    Isvicre de Karerliler Bulusuyor




    İsviçre’de 14 Haziran'da “Karer ve Çevre Köyleri ile Tanışma” adı altında bir piknik düzenlenecektir.
    İsviçre’de yaşayan tüm Karerlileri bu pikniğe katılmaya davet ediyoruz.

    Geniş bilgi için Ali Haydar Zorlu ve Serabi Güreş’le temasa geçebilirsiniz.
    Ali Haydar: Tel. 079 410 65 37
    Piknik Adresi
    Seestr.156 (Yanındaki Bahçe) 8703 Erlenbach/Zürich

    Ekleyen: Murat Evran

    Haber >> Karer.org sitesinden alınmıştır...

    Diyarbakir Sinema Atölyesinden Cannes'a yolculuk

    5/20/2009


    Diyarbakır Kültür Sanat Festivali Sinema Atölyesi'nde kamerayla tanışan Nazire Turan'ın kısa metrajlı filmi 'Nar' Cannes'de gösterildi. Turan şimdi de Kayıplar ile ilgili bir belgesel üzerinde çalışıyor.

    DİSKİ'de kimyager olarak çalışan Nazire Turan iyi bir sinema izleyiciliğinden mutfakta emek vermeye Diyarbakır Kültür Sanat Festivali kapsamında yürütülen sinema atölyesinde başladı. Eğitmenliğini Hüseyin Kuzu, Ahmet Soner ve Gültekin Tetik'in yaptığı Celal Çimen, Perihan Taş, Kazım Öz ve Hüseyin Karabey'in danışmanlığını yaptığı atölyede kamerayla tanışan Turan atölye kapsamında senaryosunu kendisinin yazdığı 'Suretin Surem' adlı ilk filmine imza attı. Atölye festivalle sınırlı kalmadı ve kentteki sinema meraklılarına zemin oluşturan Diyarbakır Sinema Atölyesi kuruldu. Burada çeşitli eğitmenler tarafından festivaller kapsamında dönüşümlü dersler verildi. Diyarbakır Sinema Günleri'nin organizasyonunda yer alan Turan 'Sek Sek' adlı kısa metrajlı filmini çekti. Turan'ın Avrupa Gezici Film Festivali ve Londra Kürt Filmleri Festivali'nde gösterilen bu filmi sayesinde, ünlü yönetmen Milos Forman'ın kurduğu Prag'daki Famu Uluslar arası Film Okulu'na başvurusu kabul edildi. Aralarında Emir Kustarica gibi yönetmenlerin yetişmiş olduğu okulda yönetmenlik bölümünde okuyan Nazire Turan senarist ve aynı zamanda okulun dekanı olan Pavel Jech'ten senaryo dersleri alırken, dünya sinemasından örneklerin bulunduğu birçok filmi izleyip yönetmenlerinden deneyim alma imkanı buldu. Okulda senaryosunu da kendi yazdığı Waiting (Bekleyiş) adlı belgesel film ile Music Drama, Talk to me (Konuş Benimle) ve final projesi olan Pomegranate (Nar)'ı çekti.

    'Nar' filmi Cannes'de gösterildi

    'Nar' adlı filmde kayıp fırsatlar, kaçırılan tren, kayıp giden duygular ve taneleri dört bir yana dağılan narla tarif edilirken; gelişen teknolojiyle birlikte insanlar arasındaki iletişim kopukluğu ve yabancılaşma anlatılıyor. Bir meyve olarak narla yeni tanışan Prag'da Famu Uluslar arası Film Okulu'ndaki akademisyenlerin izlediği özel gösterimde film mitolojik olarak değerlendirildi. Filmin Yer altı Krallığı'nın hükümdarı Hades'in Persephone'ye kendisini unutmaması ve tercihini yapması için Persephone'ye verdiği nar tanesini anımsattığı şeklinde görüşler sunuldu.

    Ardından kısa adı TÜRSAK olan Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı aracılığıyla Cannes Short Film Korner'de tanıtımı yapıldı. Filmin diğer seçkilerle birlikte DVD'si basılarak dünya piyasasına sürülecek.

    Diyarbakır'a döndü

    Prag'daki sinema eğitiminin ardından daha anlatılacak çok hikayesi olduğu için Diyarbakır'a dönen genç sinemacının son projesi ise kayıplar. Faili meçhul cinayetlerle ilgili son dönem yapılan kazı çalışmalarından yola çıkarak araştırma yapan Turan ilk uzun metrajlı filmi 'Kayıplar' için çalışmalarını sürdürüyor.

    'Yolumu Diyarbakır festivali açtı'

    Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılan Sinema Atölyesi'nin hayatında bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Turan 'Sadece bir film izleyicisiydim. Sinema Atölyesi'ndeki eğitim güvenimi arttırdı, kamera arkasına geçme isteğimi ortaya çıkardı' diyor. Festivaldeki atölyelerin Diyarbakır'daki potansiyeli açığa çıkardığını ifade eden Turan, 'Yolumu festival açtı' diyor.

    ANF

    Taksim de darbe olmus bana ne !



    1 Mayıs günü Taksim'de sabah saatlerinde darbe görüntülerini aratmayan şekilde askerlerin yürüyüş yaptığı sırada, 'Deli Mehmet' olarak bilinen, sokakta yaşayan bir yurttaş ise objektiflere ilginç şekilde yansıdı.

    İSMAİL YILDIZ / İSTANBUL

    Karer Kultur Festivali İzmir Bölge Toplantisi Yapildi



    2. Karer Kültür Festival çalışmaları çerçevesinde komite üyesi Halil Güreş Fikret Bingöl Ve Muhittin Çalğan’ın 17 Mayıs’ta yaptığı İzmir Bölge toplantısına yaklaşık olarak 60 kişi katıldı.
    Bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildikten sonra soruları cevaplayan komite üyeleri, genel olarak toplantının olumlu geçtiğini belirti. Hüseyin Gencer’in de katıldığı etkinlikte 7 kişiden oluşan İzmir komitesi kurma kararı alınarak, festivale destek sağlamak amacıyla gerekli çalışmaların yapılacağı dile getirildi.

    Haber ve fotoğraf >> Karerfestivali.org sitesinden alınmıştır...

    Karer 2009 Mayis Fotograflari

    5/18/2009


    Fotoğraflar S.Çağlar Serin tarafından facebook'a eklenmiş olup,oradan alınarak yayımlanmıştır.

    1. Karer Kültür Festivali İzmir Komitesi Bütcesi



    Sevgili Karerliler

    İkincisini yapmaya hazırlandığımız Bingöl-Karer Kültür Festivali çalışmaları devam ediyor. Birinci Karer Kültür Festivali'nin gelir gider hesap çizelgesini açıklamak istediğimizi her zaman dile getirdik. Daha önceden de komitelere bilgi verilmesine rağmen, komite dışında kalan ve de hala festivalin olmasında hiçbir katkısı olmayan kişiler, bazı karalama çabası içindeler.

    Biz de verilmeyecek hiçbir hesabımızın olamayacağını yenileriz. Bir dahaki çalışmaların sıkıntıya meyil vermemesi açısından İzmir Komitesi adına topladığımız bağışlar ve giderlerimizi aşağıda tabloda görebilirsiniz…

    Bingöl Komitesi bütçesini Cihan Uzunyayla, İstanbul bütçesinin bilgilerini de Muhittin Çalağan arkadaşlardan bilgi alabilirisiniz. Ayrıca Bingöl’de Dernekler Müdürlüğü'ne verdiğimiz bütçe incelenmiştir.

    Sevgi ve Saygılarımla

    Hüseyin Gençer



    1.Karer Kültür Festivali İzmir Komitesi Gelir-gider Tablosu

    Ad Soyadı

    Açıklama


    Tutarı



    Hüseyin TÜBEK

    Bağış


    1.000.00



    Bingöllüler Derneği

    Bağış


    1.000.00



    Goşanlı


    Bağış


    1.500.00



    Halil Yalçın

    Bağış


    1.000.00



    Sabri Kılıçgedik

    Bağış(Bingöl)


    100.00



    Hasan Bektaş

    Bağış(Bingöl)


    500.00



    Erdal Yurtsever

    Bağış(Bingöl)


    500.00



    Esnaf Fincan

    Bağış(Bingöl)


    20.00



    Ali Yurtsever

    Bağış


    1.000.00



    Hasan Uzunyayla

    Bağış(Bingöl)


    1.500.00






    toplam

    8.120.00






    Gelir

    Toplam

    8.120.00




    Gider

    Toplam

    11.656.00

    Hüseyin Gençer

    2.745.00

    Cebinden ödedikleri

    Bin adet şapka

    Bin adet fincan ve tabak

    5000 adet broşür

    Afişler

    Çadır nakliyesi

    Yol giderleri vs. makbuz ve gelir gider tablomuzu faturalarıyla birlikte dernekler masasına verdik. Raporun sonucu da alınmıştır.

    Av-Kar Olagan Genel Kurul Toplantisina Davet



    Einladung zur ordentlichen Mitgliederversammlung

    Olağan Genel Kurul Toplantısına Davetiye

    Liebe Vereinsmitglieder,

    Değerli Dernek Üyelerimiz

    wir laden Euch zu unserer Mitgliederversammlung am Sonntag, 31. Mai 2009, um 11:00 Uhr in den Räumen des Vereins Vringstreff e.V., Im Ferkulum 42, 50678 Köln (Chlodwigplatz) ein.

    Sizleri 31 Mayıs 2009 Tarihinde saat 11.00'de Köln’de yukarda yazılı adreste yapılacak olağan genel kurul toplantısına davet ediyoruz.

    Tagesordnung:

    Gündem maddeleri:

    1. Begrüßung/ Selamlama

    2. Wahl der Versammlungsleitung/ Divan seçimi

    2.1. Wahl des/der Versammlungsleiter/in / Divan Başkanlığı seçimi

    2.2. Wahl des/der Protokollführers/in/ Tutanak görevlisinin seçimi

    3. Genehmigung der Tagesordnung/ Gündem maddelerinin onaylanması

    4 Rechenschaftsberichte des Vorstandes/Yönetim Kurulu Raporu

    4.1. Bericht des 1. Vorsitzenden/ Yönetim Kurulu Başkanının çalışma raporu

    4.2. Bericht des Schatzmeisters/ Mali Rapor

    4.3. Bericht der Kassenprüfer/ Denetleme kurulu raporu

    5. Aussprache über den Rechenschaftsbericht und die Lage des Vereins /Yönetim Kurulu Raporu ve Derneğin genel durumu hakkında tartışma ve değerlendirme,

    6. Entlastung des alten Vorstandes/ Eski Yönetim Kurulunun Aklanması

    7. Wahl einer Wahlkommission/ Secim heyetinin secimi

    8. Neuwahlen des Vorstandes/ Yeni Yönetim Kurulunun secimi

    9. Wahl der Kassenprüfer/ Denetleme Kurulunun secimi

    10 Verschiedenes/ Değişik konular

    30.04.09

    Kadim Uzunyayla

    AV-KAR YK Başkanı


    Vereinsanschrift: AV-KAR e.V. Bankverbindung: Sparkasse Bielefeld
    c/o Uzunyayla BLZ: 480 501 61
    Am Alten Friedhof 24 Kto. Nr. 36616
    33647 Bielefeld

    Kardes Turkuler - Demme Demme

    5/16/2009



    Kürt- Alevi deyişi....

    Dr. Hasan Celalettin Ezman Icin Kirk Yemegi



    24 Mayıs 2009 Pazar günü saat 12:00' da *Dr. Hasan Celalettin Ezman'ın İstanbul Aydınlı Köyü Hakev Vakfı Cemevinde kırk yemeği verilecektir. Tüm dostlar davetlidir...

    Haber: Runerm Erenler

    Festival izni tamam…



    Bingöl 2. Karer Kültür Festivali düzenleme izni için İstanbul Valiliği Dernekler Masası’na başvuruda bulunan Sirnan Derneği’nin dilekçesi onaylandı ve festivalin 24-25-26 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesine izin verildi. Bu izin belgesi Bingöl Valiliği ve Adaklı Kaymakamlığı’na bildirilerek festival için vize alınacak.

    KarerFest

    Kürt Dil Bayrami Kutlaniyor



    Kürt Dil Bayramı'nı kutlayan DTP, Kürtçe üzerinde devam eden baskılara dikkat çekerek, anadilde eğitim verilmesini istedi. DTP, Kürt Dil Bayramı'na ilişkin kutlama mesajı yayınladı. Halkların önemli günleri olduğuna işaret edilen mesajda, Kürt Dil Bayramı'nın Kürtler için önemli bir tarih olduğu belirtildi. Devletin Kürtçe üzerindeki baskılara son vermesi çağrısının yapıldığı açıklamanın devamında şunlara yer verildi: 'Bir halkın, kendi dilini her alanda özgürce kullanması, geliştirip gelecek kuşaklara aktarması en doğal hakkıdır. Türkiye gibi çok dilli, çok kültürlü ülkelerde, toplumsal barışı sağlamanın yolu, farklılıkları tehdit değil, zenginlik olarak görmekten geçmektedir. Kürtçenin kullanımı üzerindeki baskılar kaldırılmalı, yasal güvenceye kavuşturulmalıdır.' KCK Dil ve Eğitim Komitesi de, 14 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutlayarak, tüm günleri Kürtçe dil günü olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. KCK, 'Kürt Dil Bayramı için bir gün ilan etmek yeterli değildir. Sadece ilan edilen günlerde bazı faaliyetlerde bulunmak yeterli değildir. Tüm günler Kürt Dil Bayramı olarak algılanmalı, asimilasyon, ve kendini asimile etme kırılana kadar Kürt dili için mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor' dedi.

    Tan: Kürtçe resmi dil olsun

    Kürt Dil Bilimci ve İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan da, egemenlerin istediği sonucu yaratmamışsa da, asimilasyon politikalarının Kürt dilinde büyük tahribatlara yol açtığını belirtti. Buna rağmen 100'e yakın Kürtçe eserin yayınlandığına dikkat çeken Tan, 'Eğitim dili olmayan, dolayısıyla dar bir pazara sahip bir dilde, binlerce eserin verilmesi mümkün değildir. Ancak nitel olarak kimse çıkan Kürtçe eserlerin diğer dillerde yayınlananlardan zayıf olduğunu iddia edemez' dedi. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise, köylere Kürtçe isim verilmesi konusunda yasal değişiklik gerektiğini söyledi. Eker, köylere isimlerin iadesi için yasal düzenleme gerektiğini söyledi.

    HABER MERKEZİ

    Erenköyde Feci Kaza



    Alınan bilgiye göre O-1 Karayolu'nda Harem istikametine giden Kemal Çerez'in (24) kullandığı 34 F 4658 plakalı otomobil, Erenköy mevkisinde henüz belirlenemeyen sebeple sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi nedeniyle yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı.

    Sürücü Çerez ile araçta bulunan Ali Pamukçu, Mesut Elmas, Sezgin Koçlu yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Araçta sıkışan Seyfi Can (30) ise itfaiye ekiplerince çıkarıldı ancak hayatını kaybetti.

    Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan sürücü Kemal Çerez de burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Pamukçu ve Elmas'ın sağlık durumlarının iyi olduğu, Koçlu'nun ise ameliyata alındığı öğrenildi.


    Selcuk Yontem - Bu Siir Niye



    iki şehri var gecenin
    biri gözüm de tütüyor
    birinin dumanı üstünde
    yağmur gibi çöken siste
    bana bu uykusuz şehri niye bıraktın?
    göze alamadığın bir şehrin yerine bütün şehirlerdesin
    gece değil istediğin
    hayli karanlık bakışlı bir şehrin gözleri ile çarpışmak hevesindesin
    gözlerini anlıyorum
    henüz bağışlayabileceği gözlerle çarpışmadı kimse
    gözlerimizi uzaklılıklar değil ki yalnız
    göze alamadığımız yakınlıklar da acıtır
    ve gözleri ancak gözler bağışlayabilir…
    öyle acıyor ki gözlerim kim bağışlayacak?
    sis değil,
    uykusuzluk değil,
    iki uzak şehir gibi ayrılıktan kavuşmuyor gözlerim
    biri hepimizle göz göze gibi hala uykusuz
    biri sis içinde kirpiklerine kadar açık
    bu sessizliği kim bıraktıysa
    göremiyorum konuşkan gözlerinde tek sözcük bile
    gözlerimiz birbirine değmiyor gecenin iki şehrinde
    kimsenin kimseye gözü değmiyorsa, şiir niye?

    Karanligin Golgesinde Kadin!

    5/14/2009

    İnsanlığın hâlâ kör karanlık kuyularda olduğu, gün ışığına çıkmadığı zamanlardayız.Her gün biraz daha geriye dönüyoruz, biraz daha batıyoruz karanlığa. Gün geçmiyor ki, insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir trajedi yüreğimizi burkmasın, gün geçmiyor ki, kadın insanlık dışı muamelelerle karşımıza çıkmasın.Ne yazık ki hayat, kadının yaşadığı anti-insani olayları bize sergilemede oldukça cömert davranıyor. Çeşitli trajedilerle bize bunu sahneliyor.Sahne ve kahramanlar farklı olsa da, ortak payda hep aynıdır Kadın!Kadındır, hayatın ağır şartlarında karşımıza çıkan, kadındır, mülteci kamplarında, töre cinayetlerinde, savaş alanlarında, kadındır vurulan gençlerin tabutları başında ağıtlar yakan ve kadındır, hâlâ namusa kurban giden, kadındır hep!..Peki nedir, kadına bunları yaşattıran? Nedir, bizleri bu kadar inkarcı, bu kadar acımasız, bu kadar zulümkar eden nedir?Nedir, kadını din adına cezalandıran, onu korkunun deltasına teslim eden, umutlarına zincir vuran, gülüşlerini sevdalarını ölümle bastırtan nedir, nedir kadının emeğini hiçe sayan, nedir? Nedir köleliği yücelten, kadını yüreğindeki aşkı yok eden, nedirrr?!!İnsanın henüz insan olma olgunluğuna erişemediği, hâlâ zalim olduğu zamanlardayız. Henüz kadının cinsel obje olduğu zamanlardayız, henüz kadının töre uğruna katledildiği, parayla satıldığı gerici zamanlardayız, henüz 8 Mart Kadınlar Günü'nde Beyazıt Meydanı’nda kadının coplandığı, oğlunun bedenine 13 kurşunun sıkıldığı annelerin olduğu zamanlardayız, henüz çağdışı zamanlardayız.Yeter artık diyorum, kadının uğradığı zulme, inkar edilmişliğine, yüreğindeki sevdayı yok edilişine, 'edi bese' diyorum...Kadının özgürlüğü insanın özgürlüğüdür, kadın insan olma onuru ile yaşamalı, diyorum...Tüm emekçi kadınların, tüm Kürt kadınların kadınlar gününü kutluyorum.
    Lawîke Pawlanan (Ali Haydar Güreş)

    Ilhami Sertkaya Web Sitesi



    Bingöl Karerli yazarlarımızdan İlhami Sertkaya'nın web sitesi http://www.ilhamisertkaya.net/index.php

    Kendisine başarılar diler,sitesini öneririz....

    1. Karer Kultur Festivali Brosuru




    1. Karer Kultur Festivali




    Zuriye Ildan Vefat Etti



    Yüksek tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçiren, bir haftadır yoğun bakımda olan Züriye İldan, hakka yürümüştür. Cenazesi bugün Aydınlıköy`de defnedilecektir.

    Berdan İldan

    Kareronline Arac Cubugu



    Karer köyleri internet sitelerinden Kareronline.com sitesinin tasarlamış olduğu Kareronline Araç Çubuğu'nu indirmek için resmi tıklayınız....

    Karer Festivali blog irtibat bilgileri

    5/11/2009

    Bu blog Kareronline web sitesi ekibi tarafından kurulmuştur.Her türlü öneri,şikayet,istek ve reklam için kareronline@gmail.com mail adresini kullanabilirsiniz...

    Sitelerimize sponsor olmak ve reklam vermek için;

    Mail: kareronline@gmail.com
    Tel. 0 539 606 2448

    http://www.kareronline.com
    http://www.kareronline.blogspot.com
    http://karerfestivali.blogspot.com

    Karer FYK üyeleri hafta sonu İzmir’de…



    Bu seferki hafta sonu toplantısından FYK üyelerinin İzmir’e gitme kararı çıktı. Festival Yönetim Kurulu (FYK) Başkanı Ekrem Güreş’in Pircanan Derneği yöneticileriyle yaptığı telefon görüşmelerinden sonra 17.05.2009 Pazar günü İzmir’de toplanma kararı alındı. Pircanan Derneği’nin ev sahipliği yapacağı toplantı muhtemelen Limontepe Cemevi’nde gerçekleşecek. Ayrıca Bingöl’den Cihan Uzunyayla’nın telefonla vermiş olduğu Karer Yolu’nun Haşim Durağı’na kadar asfaltlanma ve Karer’de kurulacak olan telefon santralı ile ilgili haberler ise heyecanla karşılandı.

    Festival hazırlıkları yavaş yavaş şekilleniyor. Haziran ayı ortalarına doğru festival programının netleşmesi bekleniyor. Bu sıralar programla ilgili gelen öneriler değerlendiriliyor.

    Önümüzdeki Pazar günü İzmir’de gerçekleştirilecek toplantıyla kurumlar arası işbirliğinin canlandırılması hedefleniyor.

    Bingöl’den alınan haberler ise oldukça sevindirici. Cihan Uzunyayla’dan alınan bilgiye göre, festivale kadar Karer’de bir telefon santralının kurulması ve Karer yolunun ıslah edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

    Eski Zamanlarda Dewe Sirnan



    Kareronline Sunucu Degistiriyor



    Karereronline sitesi kendi sunucusuna geçerek sınırsız bir hizmeti hedeflemiş durumda.Bundan sonra ki süreçte sınırsız trafik ve yeterli miktarda web alanı ile hizmete kaldığı yerden daha iyi bir şekilde dönecektir.Bu sebeple sitemize 1 haftalık bir süreyle erişilemeyebilir ama "Her gecenin bir de sabahı vardır" diyerek bu geçici durumdan dolayı siz değerli okur ve üyelerimizin anlayışına sığınıyoruz.Çok yakında görüşmek üzere...
    Kareronline Yönetimi

    Karer Org Mahkeme Karari Ile Engellendi

    5/07/2009

    Karer'in ilk sitesi olan karer.org'a girmeye çalışanlar karşılarında mahkeme kararıyla alınmış erişim engeli ile karşılaşılıyor.

    "Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.
    T.C.Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24.03.2009 tarih ve 2009/25 sayılı kararı gereği erişime kapanmıştır."

    Günümüzde sitelerin bu şekilde keyfi uygulamalarla kapatılması ne kadar çağdışı ve antidemokratik...

    Sayın Hanifi Serindağ'ın bunca yıl emek vererek ortaya çıkardığı ürünü,birilerinin keyfi uygulamaları ile yasaklanması düşünce özgürlüğüne vurulmuş en büyük kırbaçtır.Bu tür erişim yasaklarını esefle kınıyoruz.

    Kareronline Yönetimi