Sakarya ya Dikkat !

5/21/2009

Türkiye Kürt sorunu tartışmalarına kilitlenirken, Sakarya'da yine Türk-Kürt çatışması körüklendi. Çarşı ortasında iki Kürt kardeş linç edildi. Kardeşlerden biri öldü, diğeri ise ağır yaralandı

YİNE SAKARYA... YİNE LİNÇ... YİNE CİNAYET...

10 gün önce Ülkü Ocakları Başkanı Talip Aksoy ile Kürt kökenli Tarık Ekinci'nin öldürüldüğü Sakarya'nın Akyazı ilçesinde yine silahlar konuştu. Ülkücü Zahit Bostancı ve dayısı S.A, önceki gece Savaş ve Recep Can Güler kardeşleri kurşun yağmuruna tuttu. Savaş olay yerinde yaşamını yitirdi, Can ise ağır yaralandı.

KÜRTLERE 'İLÇEYİ TERK EDİN' TEHDİTLERİ ARTTI

Son on günde Kürtler üzerindeki baskılar gittikçe tırmandı, ilçeyi terk etmeleri yönünde tehditler artırıldı. Kürt aileleri çocuklarını okula göndermezken, yetkililer ilçeye sadece takviye çevik kuvvet ekiplerini göndermek ve ilçe giriş-çıkışlarını kontrol etmekle yetindi. Vali yine 'Münferit' dedi.

BU İLK DEĞİL

27 Nisan 2008: DTP şölenine ülkücüler saldırdı, 65 yaşındaki Ebubekir Kalkan kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

5 Haziran 2007: Ahmet Kaya tişörtü giydikleri ve Gündem okudukları için Diyarbakırlı iki işçi linç edilmek istendi.

26 Kasım 2007: Gözaltına alınan 20 kişi sağlık kontrolü için götürüldükleri Sağlık Ocağı'nda saldırıya uğradı.

31 Mart 2006: Duvarlara Mahir Çayan'ın afişlerini asmaya çalışan 9 üniversite öğrencisine 2 bin kişi saldırdı.

7 Eylül 2006: Akyazı'da bir çay bahçesinde oturan fındık işçileri, 'Sizler PKK'lisiniz' sloganı eşliğinde saldırıya uğradı.

Yine Sakarya yine linç

Kürtlere yönelik son dört yılda 6 kez linç girişimine sahne olan Sakarya'da yine Kürtler linç edilmek istendi. Sakarya'nın Akyazı ilçesinde 10 gündür devam eden gerginlik önceki akşam saatlerinde çatışmaya dönüştü. 1 Kürt öldürüldü, 2 Kürt de ağır yaralandı. PKK tarafından eylemsizlik kararı alındığı ve yine Kürt sorununda barışçıl çözüm tartışmalarının yaşandığı bir süreçte böylesi bir linç girişimi ise dikkat çekti.

Alınan bilgilere göre olay önceki akşam saat 17.30 sıralarında Yeni Cami Mevkiinde meydana geldi. Ada Caddesi üzerinde lahmacun ve pide salonunda çalışan Savaş Güler ve kardeşi Recep Can Güler ülkücü olduğu belirtilen Zahit Bostancı ile dayısı S.A tarafından kurşun yağmuruna tutuldu. Kanlar içinde yere yığılan Güler kardeşler Akyazı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen yaralılardan başından vurulan Savaş Güler hayatını kaybetti. Sağ kolundan vurulan Recep Can Güler'in ise tedavisi sürdürülüyor.

Terk etmeye zorlanıyorlar

Saldırıyla ilgili olarak soruşturmaya sürdüren polisin Bostancı ile daha önce Kürtlere yönelik saldırılarda bulunan Bostancı'nın dayısı S.A.'yı aradığı belirtildi. Son on gündür Kürtlere ilçeyi terk etmeleri yönünde baskılar artarken, ilçede yaşayan Kürtlerin çocuklarını baskılar yüzünden okula göndermediği bildirildi. Bu arada yeni bir olayın yaşanmaması için Adapazarı'ndan takviye çevik kuvvet ekipleri istendi. Önlemini artıran polis, ilçe giriş ve çıkışları da kontrol altına aldı.

10 gün önce iki kişi öldü

İlçede 10 Mayıs gecesi Yenicami Mevkii'nde meydana gelen olayda, Ülkü Ocakları Başkanı Talip Aksoy, otomobiliyle giderken yanına yaklaşan Kürt kökenli Tarık Ekinci'nin silahlı saldırısına uğramıştı. Vurulmasına rağmen Aksoy da silahını çekerek ateş açmıştı. Çıkan çatışma sonucu Aksoy ve Ekinci yaşamını yitirmişti. Bu olay nedeniyle ilçe halkı ile göç eden Kürtler, özellikle Kürt kökenli gençler arasında gerilim artmış ve Sakarya'dan ilçeye takviye polis ekipleri sevk edilmişti. Son çatışmadan sonra gönderilen polis sayısı artırıldı. İlçe giriş ve çıkışları kontrol altına alındı.

Vali Atak: Münferit olay

Konuyla ilgili açıklama yapan Sakarya Valisi Hüseyin Atak, İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ramazan Akça ile toplantı düzenledi. Basına kapalı yapılan toplantı öncesinde basına açıklama yapan Vali Hüseyin Atak, ilçede son günlerde meydana gelen silahlı saldırı olaylarının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, 'Bunlar münferit olaylar olarak görülmektedir. Olaya karışanların yaşları 20-25 arasında. Bu gençlerimiz küçük öfkelerle silaha sarılmakta ve istenmeyen olaylara neden olmaktadırlar. Bu çocuklar bizim. Çocuklarımıza aileler ve bizler sahip çıkmak zorundayız. Aynı Vali daha önce de yaşanan linç olaylarına ilişkin 'münferit olay' demişti. Bundan sonra bu tür olayların olmamasını diliyorum' dedi. Bu arada Hayatını kaybeden Savaş Güler'in cenazesinin memleketi Diyarbakır'ın Hani İlçesi'ne götürüleceği öğrenildi.

Daha önce de linç ettiler

Sakarya'da son iki olayın dışında dört yılda 5 kez linç girişimi yaşandı.

  • 27 Nisan 2008: 'Barış ve Kardeşlik Şöleni' düzenleyen DTP'lilere ülkücüler saldırdı, 65 yaşındaki Ebubekir Kalkan kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

  • 5 Haziran 2007: Ahmet Kaya tişörtü giydikleri ve Özgür Gündem Gazetesi okudukları için Diyarbakırlı iki işçi, 500 MHP'li tarafından linç edilmek istendi.

  • 26 Kasım 2007: Adapazarı'nda 20 kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrolü için Erenler Sağlık Ocağı'na götürülen 20 kişi saldırıya karşı karşıya kaldı.

  • 31 Mart 2006: Sakarya Üniversitesi'nden dokuz öğrenci, Çark Caddesi'nde duvarlara Mahir Çayan ile ilgili afiş asmaya çalışırken 2 bin kişinin saldırısına uğradı.

  • 7 Eylül 2006: Sakarya'nın Akyazı'da bir çay bahçesinde MHP'lilerin fındık işçilere 'Sizler PKK'lisiniz', 'Terörist Kürtler' diyerek saldırdı. 4 Kürt işçi gözaltına alındı.

    SAKARYA