AV-KAR Yönetim Kurulu Calisma Raporu

5/26/2009


Degerli AV-KAR Üyeleri,
Degerli Avrupalι Karerliler;

Bizleri yerinden, yurdundan, eşinden dostundan ayırıp başka ülkelere göçmek zorunda bırakan sebepler, aramızdaki iletişimi koparmaya yetmedi. Zor şartlar altında çalışıyor olmamız ve kişinin kendisine ayıracağı zamanının az olması nedeniyle, çok istenmesine rağmen, biraraya gelmek, konuşmak, sohbet etmek ve eğlenmek gibi sosyal aktivitelerden uzaklaşmış bulunmaktayız. Dolaysıyla kendi kültürümüzün, yani Karerin vazgeçilmez güzel kültürünün de bir yerde yabancısı olduk. Önlem alınmadığı taktirde bizden sonraki nesiller belki hiç Karer’i tanıyamayacaklar. Bunu önlemek için, yani insanları bir araya getirebilmek, kaynaştırmak, tanıştırmak amacıyla kişilerin siyasi düşüncelerine bakılmaksızın ve hiç bir siyasi örgütün ya da kuruluşun etkisi altında kalmaksızın, birkaç yıldan beridir bir dernek çalışması yürütülmekteydi. Yapılan özverili çalışmalar sonucu Avrupalı Karerliler; özlemini duydukları derneklerini, yani AV-KAR’ı (Avrupalı Karerliler Derneği) kurdular. AV-KAR; Avrupadaki Karerlilerin birbirlerinden uzaklaşmasını, kopukluluğunu, izolasyonunu ve asimilasyonunu bir nebze de olsa azaltacağını, yerine dayanışmayı ve değerlerimizin yaşanmasını güçlendirmeyi, özellikle de genç nesillere kültürümüzün olumlu yönlerini aktarmayı hedefliyor. Derneğimizi kurmaya başladığımız günden bu güne, AV-KAR olarak Karer ve Karerliler için bir çok faaliyet ve çalışmalarda bulunduk. Bu çalışmalarımızı sizlere aktarmak ve sizler ile paylaşmak istiyoruz.
1). AV-KAR´ı (Avrupalı Karerliler Derneği) resmi olarak 24.04.08 tarihinde kurduk. Kurucu yönetim kurulunu belirledik.
2) AV-KAR’ın çabalarıyla YOL-TV de AV-KAR ve Karer konulu bir programın yapılmasını sağladık. Böylelikle Karer’i ilk kez Türkiye’ye, Avrupa’ya ve dünyanin bir çok ülkesine tanıtmış olduk. AV-KAR yönetim Kurulundan dört arkadaşımız canlı TV- programına katıldılar. Karer Kültür Festivalini iyi bir şekilde tanıtıp, Karerlilerin bu festivale katılmaları için teşfikte bulunuldular.
3) Türkiye’deki hasta çocuklarımız için Avrupa genelinde başarılı bir bağış kampanyası yürütüldü. Avrupa genelinde yaklasik 10.000 € ya yakin yardim topladik.
4) Çok başarılı geçen 1 Karer Kültür Festivali’ne hem maddi (1000 €) hem de manevi destek sunduk. Dört yönetim kurulu üyemiz Karer´e gidip festival organizasyonunda aktiv görevler aldılar.
5) Yine AV-KAR’ın da çabalarıyla festival 3 kez paket yayın halinde YOL-TV de yayınlandı.
6) Aldiğımız yönetim kurulu kararları çercevesinde, bölgesel komiteler ve çalışma gurupları oluşturup, Avrupanın farklı bölgelerinde yaşayan karerlileri bir araya getirip sosyal ve kültürel calışmalar yürütüldü.

7) Av-Kar ın düzenlemiş olduğu "Karerliler Av-Kar ile buluşuyor" gecesi 15.11.2008 tarihinde gerceklesti. Her yıl daha iyisini gerçekleştirmeye özen gösterdiğimiz gecelerimizden bu senekine Bilefeld´li Karerliler ev sahipliğini yaptılar. Bielefeldli Karerliler bu güzel organizasyondan ötürü, gece boyu ve gece sonrası herkesin sevinç ve taktirlerini kazanmayı hakettiler.
Gecemize bir çok değerli sanatçımızla birlikte konuşmacı olarak Karer’e eğitimci olarak cok büyük katkıları olmuş değerli Canan Aktaş hoca’mız ve Bielefeld’Ili SPD (Sosyal Demokrat Partisi) Belediye Başkan adayı Peter Clausen katıldilar. Yöremizin sanatcilarimizdan cesitli dinletiler ve yine sevgili Ali Geçimli her zamanki gibi o sevecen, gülen yüzü ve mütevazı kişiliği ile söylediği türkülerle salonu coşturdu. Salon içinde her şey yolunda ve organize edildiği gibi yürümekteydi. Salon dışında ise kurulan yemek ve içecek masalari beş yıldızlı restorantları aratmayacak düzeydeydi. Yemeklerin servise sunulması, servis yapan kişilerin tam birer aşciymış edasıyla giyinmeleri, hijyenik kurallara da bir o kadar dikkat etmeleri taktire değerdi. Tamamıyla Bilefeld´li Karerllilerin kendi evlerinde hazırlayıp getirdikleri yemekler karın doyurmaktan öte, derneğimize katkı sağlayan yegane gelir kaynağı oldu.
Be gecede, Uyak ailesine yapilan yardimla beraber, toplam olarak 7500 € (yedibin besyüz) gelir elde edindi veya saglandi.

8) Gece esnasinda Uyak ailesi icin baslatigimiz yardim kampanyasinda oldukca basarili gecti. Bu alieye gecede 2.000 (iki bin) € yardim toplandi. Yine geceye katilan Karerli Bayan Songül Fill in girisimi sonucu Uyak ailesi icin “Ein Herz für Kinder” Cocuklar icin bir kalp vakfindan 20.000 (yermi bin) € yardim alindi.

9) AV-KAR yönetim kurulu, 4 Karerli Üniversite ögrencisine 6 ay boyunca ayda 70 € yardim ya da burs verme karari aldi. Bu konuda internet sayfalarinda yardima muhtac ögrencilerin müracat etmeleri cagrisinda bulunuldu. Su an itibariyle toplam 6 üniversite ögrencisi yardim icin müracatlarini yapmis bulunmaktadirlar. Yani yeni basliyacak sömestiride 4 Karerli üniversite öğrencisine burs verilecek.

10) Bir zat kisisel cabalarim sonucu AWO Jugendwerk’le yaptigim görüsmelerle bu yil 20.07. 09 - 31.07.09 tarihlerinde Karerde Alman ve Karerli genclerden olusan bir genclik grubu ile “uluslararasi genclik bulusmasi veya gezisi” düzenleme karari aldik. Bölge ve Karer icin son derece önemli ve ilk olan bu gezinin masraflarinin büyük bir kismini AWO Jugendwerk üstlenecek. Bu uluslararasi gençlik buluşması bir ilktir, ancak son olmayacak. Hedeflenen bunun süreklilik kazanması idi. Bu buluşmadan sonra önümüzdeki yil AWO Jugendwerk Karerli gencleri Almanya’ya davet edecek ve uçak bileti hariç bütün masraflarını karsilayacak. Bu konuyla ilgili detayli aciklamalar Internet sayfalarinda yapildi.

11) Bu yil ikincisi yapilacak Karer Kültür Festivali’ne yine toplam 4.000 (dört bin) € ile katkida bulunmaya karar verdik. Bunun 3.000 € satacagimiz biletlerden elde etmeyi ve 1000 € da AV-KAR kasasindan ödemeyi kararlastirdik. Festival calismalarina basindan beri destek verdik. İstanbul’da gerçekleşen festival hazırlık toplantisina iki yönetim kurulu arkadasimiz (Ayten Yumli ve Turabi Yurtsever) katildilar ve toplantida istek ve önerilerimizi sundular. Ayriyeten Istanbulda gerceklestirilen fesival yardim gecesine yine bir yönetim kurulu üyemiz (Cengiz Yurtsever) katildi ve konu hakkinda görüslerimizi dile getirdi.


Degerli AV-KAR üyeleri Değerli Karerliler, Bunlara benzer ve daha farklı etkinliklerin, projelerin önümüzdeki dönemlerde de sürdürmesi gerekmektedir. Yönetim kurulu olarak, bazen ic sorunlarimizin olmasina rağmen, kararlı, içten, samimi ve ahenkli bir çalışma yürüttük. Karerlilerin iletişim kaynaği olan sitelerimizle (Binlom.com, Karerliler.net, Karer.org, Karer Online.com, Cafrande.org, Sirnan.org) düzeyli, saygili ve verimli bir ortak calisma yürüttük. Bizleri yalnız bırakmayan bu site yöneticilerimize de ayrıyetten teşekkür ediyoruz! Ileriye yönelik hedefimiz Avrupa’da yaşayan bütün Karerlileri, tüzüğü, hedefi ve amaçları beli olan AV-KAR’ın yapacağı etkinliklerde buluşturmak ve bir çatı altında toplamak olmalidir. Hedefimiz ilk 6 ay zarfında 150 Karer´liyi AV-KAR´a üye etmekti. Bu hedefimize maalesef ulaşamadık. Ancak 31 Karerliyi dernegimize öye etmeyi basarabildik. Fakat daha fazla emek sarf edersek bu hedefimize ulasabilecegimizden eminim. Bu potensiyelin Avrupa’da var olduğuna kesinlikle inaniyorum. Maddi ve manevi olarak güçlü olan bir kurumun, çalışmalarının da verimli ve güçlü olacaği mutlaktır.
Yönetim kurulunun kendi icindeki kisir cekismelere ve füzüli tartismalar harcadigi zamani olumlu seylere, projelere harcasaydi daha farkli yerlerde olacagimizdan hic süphem yok.
Umarim bir sonraki yönetim kurulu bü tür hatalari yapmaz ve çok tartışıp çok yazmaktansa, somut projelerle, önerilerle üyelerin karsisina çıkar.


25.05.09

Kadim Uzunyayla

AV-KAR Başkanı