Yasar Ildanın Gereksiz Yere Tutuklanmasina Tepki Gostermeliyiz

7/13/2009

Hepimizin tanıdığı Karerli olan değerli bir arkadaşımız Yaşar İldan yaklaşık 50 gündür İspanya’da anlamsız ve suçsuz bir şekilde tutuklanmış bulunuyor. İki çocuğu ve eşiyle beraber İspanya’da izin yaparken anlaşılmaz bir şekilde sokak ortasında tutuklanıyor, eşi ve çocukları yaklaşık 12 saat dışarıya bırakılmadan ve refakatçi polisler tarafından otel odalarında gözetim altında tutuluyor.
Türkiye’de bu tür olayları yasamak sıradanlaştı bunu biliyoruz, hatta kanıksanır oldu, ama bu antidemokratik olayların Avrupa camiasında uygulanması doğrusu insani korkutuyor. Hastalıklı demokrasi buralarda bulaşır oldu, bu anlamda gerek insan olarak, gerek Karerli olarak bu antidemokratik tutumlarına karşı tavır almak da bir anlamda bizim görevimiz.
Katillerin, canilerin, hortumcuların, devleti kemirenlerin etrafımızda saygıdeğer olarak yaşadığı bir toplumda Yaşar İldan’ın suçlandığı davalarda delillerinin olmamasına rağmen İspanya’da Anti demokratik bir şekilde tutuklanmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz.

Bu anlamda Yaşar İldan’ın serbest bırakılması için elimizden ne geliyorsa onu yapabilmemiz lazım, Karerlilik bir anlamda bunu da gerektiriyor, inanıyorum ki hepimizin işbirliğiyle bu anlamsız tutukluluk durumunu sona erdirir ve Yaşar İldan’ın ailesi ve çocuklarına geri dönmesinin yolları açılır.


Selam, saygılarımızla

Av-KAR adına

Cengiz Yurtsever

5 temmuz 2009

Karer Yolu Asfaltlaniyor

7/11/2009



1. ve 2. Karer Festivali’
nin hazırlıkları süresince Festival Yönetim Kurulu’nun ağırlıklı olarak Karer yolunun asfaltlaması üzerinde yoğun başvurular ve görüşmeler sonucu olumlu sonuçlar elde etmeyi sağlamış oldu.

Yolun asfaltlamasının yanı sıra, Adaklı yönünden Maskan Köyü’ne doğru optik telefon kablosunun yer altından döşenerek Karer’e ulaştırılması için çalışmaların devam ettiği gelen haberler arasında...

Haber: karer.org

Avkar Dernegi Tarhicesi



Av-Kar’ın hikayesi, ekonomik şartların yetersizliği, siyasal ortamın bozukluğu nedeniyle uzaklara savrulmuş bizlerin; kısacası sosyal, siyasal ve ekonomik yasam koşullarının bize cevap veremediği coğrafyamızdan şu veya bu nedenle ayrılmış, Avrupa’larda göçmen konumunda, Avrupa’dakilerin “yabancı” dediği, Türkiye’dekilerin de “Alamancı” deyip yabancı gördüğü biz, yani Avrupa’daki Karerlilerin de hikayesidir.

Böyle başlayıp yüzlerce sayfalık bir kitap yazmaya kalkışmayacağız.

İki toplum tarafından yabancı görülen insanlar düşünün ve iç dünyalarını söyle bir gözden geçirin; bocalama sürelerinin kaç yıla yayıldığını varın hesap edin, edemezsiniz.

Sözümüz Anadolu’nun en ücra köselerinden savrulmuş insanların üzerine olunca da acıklı, renksiz bir hikâyeyi servis etmemiz beklenir, beklemeyin.


Küçük maddi istemler için buraya gelenler, bir süre sonra bu işin öyle kolay olmadığını anladılar. Bu arada çoluk çocuğa karıştılar, yükleri daha da ağırlaştı. Öyle ağırlaştı ki, kendilerini iki yolun ağzında buldular. İki yol da eve ve fabrikaya açılıyordu. Bir üçüncü yoktu önlerinde. Üçüncü kuşak, “yabancı” ya da “Alamancı” sayılanlarla kendilerini mekânın efendileri sayanların arasında köprü olana kadar… Bu köprüyü kuramayan insanlar hala var.

Ama bu insanların gönüllerinde bunca zaman içinde bir başka arzu, bir başka istem vardı; bu da doğup büyüdükleri vatanına duydukları sevgileriydi. Diyebiliriz ki, bu duygu hiç bir zaman yok olmadı.
Üçüncü kuşak daha rahattı, dolayısıyla vatanlarına karşı olan sevgilerini bir anlamda daha cesurca öne çıkardılar ve bu yönde hareket ettiler.

Bu yalnızca Karerlilerden ibaret bir durum değil. Anadolu’nun herhangi bir yerinden gelen insanlarin, bugün Avrupa’da kurulmuş irili ufaklı binleri geçkin dernekleri, örgütleri Karerliler de onlardan geri kalmadı, örgütlenmenin ilk adımın adımını attılar.

Hareket ilk etapta 2005 yılında 3 kişiyle başladı, ama bu şayi şimdi yüzlerle ifade edilir düzeyde. Avrupa’da yaşayan Karerlilerin toplam sayısının yaklaşık 800 civarında olduğu düşünülürse, yüzlerle ifade edilen sayılar azımsanamayacak sayılardır.

İlk örgütlenme adımın atıldığı günden bu güne dört yıl geçti Önceleri komite düzeyinde, daha sonra geniş katılımlı toplantılar ve niyabetinde kurum olarak örgütlenmiş durumda ve bu örgütlülük sayıca artıyor ve anlamca her kurum ve kişi tarafından önemseniyor.

İlki Frankfurt’ta gerçekleşen dayanışma gecesi, bir anlamda kurumlaşmanın tetikleyicisi oldu. O gecede 150 kişi bir araya geldi; bir yıl sonra ikincisi yine Frankfurt’ta gerçekleşen geceye bu kez 350 kişi; üçüncüsü ise 2008 yılında Bielefeld kentinde gerçekleşti; bu geceye 500’ün üzerinde kişi katıldı.

Bu dayanışma gecelerinden dördüncüsüde; bu yıl yapılacak. Gecenin hazırlıkları şimdiden başladı, hala sürüyor ve yine amaç daha da büyümek ve büyürken de daha örgütlü ve daha programlı bir şekilde, gerek Avrupa’daki Karerlilere, gerekse Karer’deki Karerlilere koşullar elverdiği ölçüde yardımcı olabilmek. En azından bu yönde çabalarımız devam etmektedir.


Bu örgütlenmenin çerçevesi, sadece yan yana gelip, eğlenmek, hasret gidermek olmadığı, bu süre zarfında girdiği uğraşlar, gerek tüzüğü itibariyle, gerekse de yaptığı islerle nihaiyi amacının Karerle bütünleşmek olduğu ve bu aşamada Karer’e neler yapabiliriz sorusu gün geçtikçe bütün arkadaşların üstünde önemle durdukları bir sorudur.


Bu fikir çerçevesinde Karerlileri, dil, inanç, kültür, ekonomi, coğrafi ve tarihi ile birlikte bir bütün olarak ele alınması, bizleri ayakta tutan bütün geleneklerimizin mutlaka yaşatılması gerekiyor. Düzen tarafından yerle bir edilen bir kültür, kendi ayakları üzerinde kalma mücadelesini mutlaka vermeliydi.
Yerel örgütlenmenin en önemli özeliğinden biri; kangren olan yöre sorunlarıyla birlikte, o yörenin kültürünü yaşatmak ve onu bütün dünya ya tanıtmaktır.

Yasal açıdan söz sahibi olmadan hiçbir şeyin elde edemeyeceğinin bilincinde olarak; 2008 baharında Almanya’da Avrupa Karer Derneği kuruldu.


Resmi olarak bir yıldır Karerlilere ulaşmanın çabası içindeyiz. Karerlilerin büyük ilgisi dahilinde yapılan her etkinliğin takipçisi ve de örgütleyicisi olacağımızı artık her Karerli bilmektedir..Avrupa’da yaşayan Karerlilerin yaşadıkları bölge sorunlarına yaklaşımımız mutlaka çözüme dönük olacaktır. Avrupa’daki Karerlilerin sesi olarak, dünden bir adım daha ileride olduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Başından beri üstünde titizlikle durduğumuz tek şey; bütün Karerlilerin bu birlikteliğe sahip çıkmaları, bütünleşmeleri gerektiğidir. Çünkü, örgütlü olmanın yegane kaynağı insan kaynağıdır. Yani siz Karerliler olmadan, sorunlarıyla birlikte o yörenin kültürünü yaşatmak ve geliştirmek pek kolay olmayacaktır, ancak sizler varsanız Av-Kar var olacaktır.

Bu temelde yaklaşım içinde olmayı ilke edinerek Avrupa’da yaşayan bütün Karerlilerle birlikte, bir çatı altında birleşmeye karar verdik. Bizler sizsiz hiçbir şey elde edemeyiz. Avrupa’da ve Türkiye’de sesimizi duyurmak istiyorsak, mutlaka Av-kar’a sahip çıkmalısınız. Av-Kar a sahip çıkmanın tek yolu; mutlaka üye olmak gerektiğini altını çizerek belirtmek istiyoruz.

Şimdiye kadar bizleri yalnız bırakmayan, her an desteğini bizlerden esirgemeyen Karer’in bütün güzide web sitelerinin yöneticilerine sonsuz teşekkür ediyoruz. Ahenk içinde dürüst bir çalışmayla birlikte olduğumuz bilmelidir.

Karer’e bir renk daha katilsin anlamında ve bir de bize ait sesimiz olsun anlamında avkar.org adında bir web sitesi kurduk. Avrupa da yaşayan Karerlilerin sesi olmak üzere bu adımı attık.

Av-Kar org derneğimizin bütün çalışmalarını, o çalışmalar hakkında fikirleri, dernekçilik hakkında her türlü görüşleri, siyasi açılımları; Karer sorunlarıyla bütünleştirerek siz Karerlilerin hizmetinde olacaktır.


Bunun dışında Av-Kar org diğer bütün Karerlilerin sesi olmayı da kendine ilke olarak seçmiş. Bu konuda Karerlilerin istem ve amaçlarına uygun her türlü, haber, yorum , makale, ve de diğer paylaşımların yayımlanmasından büyük mutluluk duyacağımızı bilmenizi istiyoruz. Göndereceğiniz her haber, ileti, her resim, her video çekimi, yazı kurulu tarafından günlük olarak incelenip yayınlanacaktır. Avkar.org`un haliyle muhabirleri doğal olarak Karerliler ve onların dostları olacaktır.


Saygı ve sevgilerimizle.
Av-Kar Yönetim Kurulu

Avkar Dernegi Web Sitesi



Bingöl Karer Bölgesi Avrupalı Karerliler derneği olan Av-Kar derneği web sitesi yayın hayatına başladı.http://www.avkar.org sitesi ile hizmet eden yeni sitemize başarılar dileriz.

Kareronline Yönetimi

Yasar Ildan Serbest Birakilsin




Yaşar İldan 18 Mayıs 2009 tarihinde İspanya´da tutuklanarak cezaevine konuldu. Türkiye´ye iadesi söz konusu. Tüm duyarlı herkesi Yaşar İldan’ın Türkiye´ye iadesini engellemek için aşağıda başlatılan imza kampanyasına katılmaya davet ediyoruz.

İmza Kampanyasına katılmak için tıklayınız.

Serdar Atalay ' Imkanlarimiz dahilinde' Destek Sozu



24–25–26 Temmuz’da 23 sanatçının katılımı ile gerçekleştirilecek olan 2. ‘Kârer Kültür ve Sanat Festivali’ne destek ziyareti yapan festival yürütme kurulu başkanı ve üyelerinin dünkü adresi belediye oldu. Festival Yürütme Kurulu Başkanı Ekrem Güreş, Festival Yönetim Kurulu Üyelerinden Tuzla Eski Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çalasın, Altınevler Dernek Başkanı Halil Güreş, Cihan Uzunyayla, Bingöl Çalışma Komitesinden Ümit Evran, Sezgin Karaca, Kârer Dernek Başkanı Hakkı Güreş ve Cemil Şimşek dün saat 16.00’da Belediye Başkanı Serdar Atalay’ı ziyaret ederek festivale destek olmalarını istediler. Konuyla ilgili konuşan Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, imkanları dâhilinde yardımcı olacaklarını söyledi.

Bingöl’de yaşayan herkese eşit mesafede olduklarının altını çizen Başkan Atalay: “Bizim için hizmet noktasında hiçbir, kişinin hiçbir kurumun önceliği yoktur. Önceliğimiz Bingöl’ün vizyonuna bir şeyler katabilmektir. Bingöl’ün dışarıya tanıtımı, Bingöl’e gelen giden insanların artırılması, Bingöl’de bir şeylerin olması adına bir faaliyet yürüten hangi kişi dernek vakıf varsa ben kendilerine destek olmaya çalışıyorum” dedi. Bu yıl yapılacak 2. Kârer Kültür ve Sanat Festivali’ne katılacağını vurgulayan Başkan Atalay,Belediye olarak sınırlı imkânlarımıza rağmen üzerimize düşeni yapmaya çalışcağız. Sizlere her türlü ekipman desteğinde bulunacağız” dedi.Yaşanan mağduriyetlerin kendilerini bir araya getirdiğini dile getiren Festival Yürütme Kurulu Üyesi Cihan Uzunyayla, festivalin bir araya gelmek için oluşan ihtiyaç olduğunu belirtti. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri festivali 10 Bin kişi ile noktaladıklarını açıklayan Uzunyayla, “Bir köy festivalinde 10 Bin kişiyi bir araya getirmek azımsanmayacak bir rakam. Bölgede festival yapmanın çok ciddi sıkıntıları var. Elektrik, yol ve benzeri sorunlar var. Şehir içinde yapılan festivaller gibi kolay değil. Geçen yıl yaptığımız festival de herhangi bir destek alamadık” şeklinde konuştu.


6. Günesin Dogusu Kultur ve Sanat Festivali



16.07.2009 Günü programı :
Sergi Açılışı
Bir Yerel Sergi
Festival Yürüyüşü
Park Belediye Önü
AÇILIŞ KONSERİ:
Koma Nujen
Koma Agire Jiyan
Zozan

17.07.2009 Günü programı :
Panel:Demokratik toplumun inşasında aşiretçilik ve kan davaları nasıl bir rol oynamaktadır…
(Abdulkerim BİNGÖL Ahmet Yıldırım)D.T.P il üzerinden ulaşılabilir.
Tiyatro: İki kişilik sokak tiyatrosu oyunu, İzmir NÇM tiyatro gurubu se reng
ARA KONSER
Yerel Gurup
Koma Meyaser
Koma Azad

18.07.2009 Programı
Söyleşi: Kürt sorununda çözüm tartışmaları sayın millet vekillerimiz.HATİP DİCLE,SEVAHİR BAYINDIR,SELAHATTİN DEMİRTAŞ,HASİP KAPLAN,AYSEL TUĞLUK .VE SÜPRİZ KATILIMCILAR …
Halk oyunları
Hakkari halk oyun grubu
Dengbej dinletisi
Kadın dengbej grubu(mem u zin)
KAPANIŞ KONSERLERİ
Şener yildiz
Bülent turan
Xemgin birhat

Çewlik.org

Festival Alanına 2 Dus Kabini



Geçtiğimiz yıl yıkanma ve duş alma konusunda büyük sıkıntılar yaşandığı biliniyor.Bu yıl bu ihtiyaç, festival alanına kurulacak 2 duş kabiniyle giderilecek.Hafta sonu itibarıyla saha düzenlemesi çalışmalarına başlandığı bildiriliyor. Elektrik direkleri yenileniyor, yeni wc ile 2 adet duş kabini de kuruluyor; seyirci ve sahne platformu hazırlanıyor.

Bilindiği üzere sahne, ses ve aydınlatma hizmetini verecek olan bir şirketle daha önce sözleşme yapılmıştı.

Bu yıl çadır önlerinin de aydınlatılması ön görülüyor.

Stantların yerleşim planı yapılmış, kiralama ve ürün fiyatları belirlenmiş bulunuluyor. Festival alanında satılacak ürün fiyatlarının, şehir merkezindeki fiyatların altında olmasına bilhassa dikkat edildi. Tespit edilen fiyatların uygulanıp uygulanmadığı festival boyunca denetlenecek.

Denge TV yayını

Arkadaşlarımızın Bingöl’deyken katıldıkları TV çekimleri, 12 Temmuz günü Denge TV’de yayınlanıyor.

KarerFest

2. Karer Kultur Festivali Komitesi Izlenimleri



27.06.2009 tarihin de İstanbul’dan yola çıkıldı. 28.06.2009 tarihin de Bingöl Karer Derneği’nde Bingöl Festival Komitesi ile bir araya gelen komite üyeleri İstanbul ve Karer’de yapılan çalışmaların bir değerlendirmesini yaptı. Üç gün sürecek çalışma programı hazırlandı.

(Muhittin Çalağan)

Birinci Gün

29. 06.2009 Pazartesi günü sabah 09.00 Sancak üzerinden Adaklı’ya geçen Ekrem Güreş, Muhittin Çalağan, Halil Güreş, Mehmet Çalasın, ve Cihan Uzunyayla’dan oluşan ekip, Adaklı Kaymakamı sayın Muhammet Önderi’i makamında ziyaret etti; kendisine festivalle ilgili genel bilgiler aktarıldı. Kaymakamlığın göstermiş olduğu misafirperverlik ve festival için destek sözü verdi, festivalde Karerlilerle birlikte olacağını söyledi. Aynı gün Adaklı Belediye Başkanı da ziyarete edildi. Görüşmelerini tamamlayan üyelerimiz, mutlu bir şekilde Bingöl merkeze geri döndüler.

İkinci Gün

30.06.2009 Salı günü sabah 09.30’da Ekrem Güreş, Muhitin Çalağan, Halil Güreş, Mehmet Çalasın, Cihan Uzunyayla, Zeycan Yurtsever, Hakkı Güreş’ten oluşan ekip, Bingöl Valisi sayın İrfan Balkanoğlu’nu makamında ziyaret etti. Gerek yol çalışmaları, gerekse telefon altyapı çalışmalarını ve salık ocağı çalışmalarını sonuçlandırıp Karerlilerin hizmetine sundukları için teşekkür edildi ve coşkunuzu paylaşmaları için festivale davet edildi..

Bu ziyaretten sonra Vali Yardımcısı, Milli Eğitim İl Müdürü, Bingöl İl Özel İdare Genel Sekreteri, İl Sağlık Müdürü, Tedaş ile yapılan görüşmeler de Karer bölgesine gelebilecek hizmetler için görüşmeler yapıldı ve festivale davet edildi. Mülkü amirlerimizin tümüne misafirperverlikleri için teşekkür ediyoruz.

Bingöl’de ki basın mensupları ile yapılan görüşmeler olumlu geçti. Komite Başkanı Ekrem Güreş, Başkan Yard. Muhitin Çalağan, Komite üyesi Mehmet Çalasın, Halil Güreş. Cihan Uzunyayla, ve Zeycan Yurtsever, festivale dair açıklamalar yaptılar. Yapılan basın toplantısından sonra Bingöl basını yapılan konuşmalara geniş yer verdi.

Gün boyu sürdürülen ziyaretlerden sonra iş adamımız Mehmet Ali Uzunyayla ile akşam yemeğinde buluyduk. Günün yorgunluğunu hoş sohbetlerle, Karer hikâyeleriyle attık üzerimizden.

Üçüncü Gün

01.07.2009 Çarşamba günü Karer’in zorlu yollarına düştük. Çır Yolu’nun Çeşme Mevkii’nde Karer şoförlerimizden İmam’ın araç lastiği patlamıştı, çaresiz bir şekilde bekliyordu. Karerli birine yardım edebilme heyecanı ile hep beraber sorunu çözüp yola devam ettik.

Ve Deşt Yaylası’dayız. Buraya gelmişken soğuk sudan içmeden geçemezdik. Darebi köyünde bizi karşılayan Selçuk Dede’nin tadına doyum olmaz öğlen yemeğini yiyip, misafi perverliği için teşekkür ettikten sonra festival alanına gittik. Ot biçen Mümin Amca (Appe Momın) karşıladı bizi. Alanla ilgili projemizi tamamladıktan sonra maskenden başlayarak bütün Karer köyleri

muhtarlarına çağrı yaparak, Selçuk Dede’nin bahçesinde toplantıya davet ettik. Ve gerçekleştirilen toplantıda muhtarlarımızın festivale desteğini aldık. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Dördüncü Gün

03.07.2009 Cuma günü Bingöl Belediye Başkanı’ Sayın Serdar Atalay’ı ziyaretinde de festivalimize tam destek sözü çıktı. Yürütme kurulu başkanı Ekrem Güreş, Bingöl’de kalıp Bingöl Komitesi ile çalışmalarını yürütecek.. İstanbul komitesi ise İstanbul’a döndü.

Muhittin Çalağan’ın kaleminden…

Karer Festivaline Bingol Belediyesinden Destek



KarerFest üyelerinin Bingöl ziyaretleri sonuçlarını vermeye başladı. Bingöl basını, festival haberlerine geniş şekilde yer verirken; başta Bingöl Valiliği ve Bingöl Belediyesi olmak üzere bütün resmi kurumlar, Karer Kültür Festivali’ne çok sıcak bakıyor. Bingöl Belediyesi, Bingöllü işadamlarını devreye sokmak suretiyle festivale mali destekte bulunacak, ayrıca protokol çadırını kuracak.

KarerFest Bingöl Komitesi üyelerinden Sezgin Karasu’dan aldığımız bilgiye göre, üyelerimiz ziyaret ettikleri Bingöl Belediyesi tarafından ilgiyle karşılanmışlar ve oradan mali destek sözüyle ayrılmışlar.

Bingöl Belediyesi, Bingöllü iş adamlarından Karer Kültür Festivali’ni sahiplenmesini isteyecek ve ayrıca festival alanına protokol çadırını kuracak. Belediye Başkanı Serdar Atalay’ın İstanbul’da faaliyet gösteren Bingöl dernekleri ile iyi ilişkiler içinde olduğu ve toplumsal etkinliklere önem verdiği biliniyor

Bingöl basını ise festival haberlerine geniş şekilde yer veriyor. Bunlardan bingolonline.com, bingolgazetesi.com, bingololay.com, bingolluler.com, bindavhaber.com, cewlik.org, oguldere.com, bingoltv.com ve adakli.net gibi önde gelen bütün internet siteleri, festivali haber yaptı, yapmaya devam ediyorlar.

Sayfalarında festivali okurlarına duyuran gazeteler:

Bingöl Kent Haber
Bingöl Haberci 12
Bingöl Olay
Bingölün Sesi

Denge tv ise çekim yaptı.

Şimdiden teşekkürler Bingöl!

KarerFest