Karerfestivali.org Acildi

2/25/2009

Bingöl Karer Kültür ve Sanat Festivalini tanıtma amacıyla yeni bir site daha kuruldu. http://karerfestivali.org adıyla hizmet veren sitede festival konusunda bilgi alınabileceği gibi önerilerinizi de sunabilirsiniz...

Karer Kamuoyuna Duyrulur



Bilindiği gibi bir buçuk yıl önce büyük tartışmalarında yaşandığı ancak gerek derneklerimiz gerekse illerde oluşturulan festival komitelerinin belirlenmesi neticesinde 1. Bingöl-Karer Kültür Festivali çalışmalarını İzmir’den başlattık…

Bilgiler ve festivalle ilgili yapılacak bütün çalışmalar paylaşıldı ve alınan ortak kararlarla bir festival çalışması yapıldı.Festivalin büyük yükünü bizimde içinde bulunduğumuz komite göğüsledi. İlk zamanlarda sürekli bize bir grup tarafından ısrarla proje hırsızlığı damgası vurulmaya çalışıldı. Ki Karerli olup da bir festival çalışması yapacak herkesin yer mevki yada yapılacaklarla ilgili aynı şeyleri düşünmemesi mümkün mü? Bizce değil…Çünkü bizim projemiz denilen yazılarda sadece bunlar yazıyordu….

Yine bazı gruplar tarafından çalışmamız yıpratılmaya çalışıldı…Biz Karerlilerin birliğini sağlamak ve kültürel bir faaliyetle birlikte karer’in öncelikli sorunlarına da çözüm getirilmesi ve bir kitlesel çalışmayla Karer’e dikkat çekmek amacıyla yola çıktık. Bu süreçte çok yol aldık…İl, il dolaşarak yaptığımız toplantılarda, bazı garip tutumlar nedeni ile kimi zaman bir çay bile çok görüldü. Kimi toplantılarda ise kucaklayarak karşılandık.

Festivalle ilgili eksiklerimiz ve artılarımız elbette vardı.Çünkü, bizler de aynı ilde yaşamamıza rağmen birbirimizle; cenazelerde, düğünlerde, karşılaşmış ve birçoğumuzda yapılan toplantı sonrasında birbirimizi tanıma fırsatı bulmuştuk…

İller ve derneklerle iletişimde, telefon, internet ve komite başkanıyla beraber komiteden üye arkadaşların katılımıyla görüşmeler ve çalışmalar yürütüldü. Ancak komite başkanları hiç festival öncesi bir araya gelmedi.Yaptığımız çağrılar üzerine hep biz illere gittik. Festival öncesi komite başkanlarını Bingöl’de toplanmaya çalıştık yine de toparlayamadık. Bingöl komitesinin de yardımıyla oradaki çalışmaları gerçekleştirdik.

Festival sonrasında kalan arkadaşlarla kısa bir yazı hazırlandı ancak bu yazıda bir takım kişiler tarafından linç girişimine uğradı.Yasal olarak henüz hiçbir hesap, Dernekler Masasına verilmeden acelecilikle bize yanlış yaptırma girişimi çabalarını unutmadık…

Karerli herkesi çalışmaların içine katmaya çalıştık hiç ayrım yapmadan. Ancak, kavram kargaşalarına yol açan: “ alt yönetim,üst yönetim, ben yönetim tanımam, yönetim üstüyüm” gibi zihniyetlerle de uzun süre mücadele ettik….

Festival sonrası sonuç bildirgesi hazırlamak için Dernekler Masasında sonucu alıp ondan sonra bir açıklama yapmamızın daha doğru olduğunu düşünerek , gelecek festival çalışmalarını da sıkıntıya atmama adına bir açıklama yapmaktan kaçındık.Bunu, belirttiğimiz bazı kişiler farklı mecralara çekip kullandı. Biz, Dernekler Müdürlüğünden sonuç bildirgesini almadan ( netice açıklamadan), İstanbul’da toplantı çağrıları yapıldı. Fakat toplantı öncesi her şey görüşülmüş ayarlanmıştı. Neticede, İzmir’de kurulan festivalin ağır yükünü üstlenen komite saf dışı bırakılacaktı. Biz de bu haberleri alan arkadaşlarımızla bu toplantıya katılmadık.Çünkü daha İzmir’de kurulan komite kendini fesih etmemişti. Herhangi bir açıklama yapılmadığı halde İstanbul’da toplanan ve çoğunluğunu (yüzde 95) İstanbulluların olduğu bir toplantıda festivalin emekçilerinin ipi çekilmişti.

Bu toplantı öncesi İzmir’de bizim yaptığımız çalışmalara hiçbir destek vermemiş hatta telefonlarımıza bile çıkmamış bir kişinin İzmir temsilcisi olarak düşünüldüğü bilgisine de sahibiz. Kendi ağırlığını yaratma adına yapılıyor…

İstanbul da bir buçuk yıldır yapılan hiç bir toplantıda bu kadar insan bir araya gelmemişken 300 kişilik toplantı yapıyor olmalarındaki en büyük payın yine İzmir komitesinin öncülük yaptığı 1.Karer kültür festivalinin meyveleri olduğu unutulmamalı.

Özellikle belirtmek isteriz ki bizim kaybolan arşivimiz yoktur arşivimiz elimizdedir.Bazı sitelerde okuduğumuz komite üyesi kişinin bu yorumu çok ilginçtir.Biz yaptığımız bütün çalışmalar,hesaplar arşivimizdedir.Bizi bakın hesapları veremediler yazıda yazmadılar diyerek sözde eleştiren zihniyetler unutmamalıdırlar ki biz kendi kurduğumuz sitelerde Karerlilere yapılan hakaretlere sesiz kalmadık…Karalamak amaçlı yapılan bu söylemi de kınıyoruz.

Sitelerden okuduğumuz görev dağılımı listesi aynı bizim yaptığımız çalışma sistemidir,istenildiğinde bunları da ispatlayabiliriz.Dernek başkanları ve komite başkanlarında da aynı çalışma sistemi görev dağılımı bulunmaktadır…

Sonuç olarak; Bizler Karer adına yapılan demokratik çalışmaların yanında olacağımızı,ancak keyfiyetçiliğin, kayırmacılığın,akraba kayırmalarının,belli bir soyadının hegomanyasına, emeği yok saymanın da karşısında olacağımızı belirtmek isteriz.Bizler Kurumsallaşma çalışmalarının içerisinde yer alacağımızı ancak onun dışındaki çalışmaları sadece izleyeceğimizi belirmek isteriz.

Saygılarımızla

1.Karer Festival Komitesi Üyeleri

Cemal Sevin Halil Yalçın İsmail Serindağ Yüksel Kıyak

Devrim Gençer Mehmet Karabel Hakan Vatansever

2.Karer Kultur ve Sanat Festivali Organ ve Gorevleri



01.02.2009 tarihinde İstanbul Aydınlıköy Hak-Ev Cemevi'nde toplanan Karerliler Yönetim Kurulu, oy birliğiyle festival organ ve görevlerini aşağıdaki şekilde belirledi.

Festivalin adı: Karer Kültür ve Sanat Festivali

2. Karer Kültür ve Sanat Festivali'ne ŞİRNAN DERNEĞİ adına başvurulacak. Ancak diğer derneklerimiz de aynı yetki ve sorumluluğa sahiptir.

FESTİVAL YÖNETİM KURULU :

1- Ekrem Güreş (Başkan )

2- Muhittin Çalağan (Başkan yardımcısı )

3- Halil Güreş (Şirnan Derneği)

4- Doğan Kaplanseren (BİNKARD)

5- Kaya Sertkaya (Pircan Derneği)

6- AV-KAR (Avrupalı Karerliler Derneği)

7- Cihan Uzunyayla (Bingöl Karer Derneği)

8- Fikret Bingöl

9- Cafer Yurtsever

10- Mehmet Çalasın

11- Runerm Erenler (Ankara)

12- Fikret Yurtsever

13- Ergin Kanısıcak

14- Hasan Irgatlar (Mersin)

15- Devrim Gencer (İzmir)

Danışman

Fehmi Başusta

Başkan: Toplantıları yönetir. Gündemi hazırlar. Organizasyonda üst düzey temsil yetkisine sahiptir. İlgili kurumlarla resmi üst düzey görüşmeler yapar.

Başkan Yardımcısı: Başkan adına toplantılar yönetır.Çalışmalarda başkandan sonra ikinci olarak üst düzey temsil yetkisine sahiptir.

Görevleri:

Başkan ve başkan yardımcısını seçer. Birimlerin görevlerini düzenler. Festivalin içeriğini; festivalde yer alacak görevlileri ve bu görevlilerin sorumluluklarını belirler. Organları denetler, kurullar arası iş bölümünü koordine eder. Gerektiği yerde gereken kişilere görev verir. Festivalin genel yetkisi bu kurul tarafından işletilir. Festivalin en üst düzeyde karar alma verme yetkisini taşır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Alınan kararlara her üyenin uyma zorunluluğu vardır. Oylamanın eşit olması durumunda başkanın oyu çift sayılır.

1-Finans ve Kaynak oluşturma kurulu:

1- Cihan Uzunyayla

2- Muhittin Çalağan

3- Halil Güreş -

4- Fikret Bingöl

5- Abidin İleri

6- Ali Haydar Tandoğan

Görevleri:

Festivalin bütçesini oluşturur. Genel gider ve kaynak oluşturma çalışmalarını yürütür. Tahmini bütçeyi hazırlar; bu bütçeyi festival yönetim kurulunun onayına sunar. Festivalin tüm malı yapısından sorumludur. Festival alanında ki stantların kiralanmasından, stantların yerleşiminden sorumludur. Festival alanında ki yiyecek fiyatlarını belirler ve denetleme birimi kurar. Yönetim kurulunun gerekli gördüğü durumlarda diğer kurullara da bu kurulda çalışma görevi verir.

Festival Tanıtım ve Halkla ilişkiler Kurulu:

1- Cafer Yurtsever

2- Barış Kışın

3- Ziynet Ezman

4- Gülsüm Ciritçi

5- karer.org

6- karerliler.net

7- kareronline.com

Görevleri:

Festivalin yazılı, görsel ve işitsel tanıtımı sağlar ve festivalin yaygınlığını artırır. Festivalin görsel kimliğini hazırlar. İlgili kurumlarla görüş alış verişinde bulunur. Bilgi işlem, tanıtım, basınla ilgili konularda sorumludur. Bölgemiz kökenli tüm insanlarımızı kapsayan detaylı bir araştırma yapar; toplanan bilgileri doküman olarak kayıt altına alır.

3-Panel Sempozyum ve Toplantı Kurulu

1- Runerm Erenler

2- Mehmet Çalasın

3- Nazlı Güreş

Görevleri:

Panelistlerin ve sempozyuma katılacakların belirler. Seminer veya paneller güncel, sosyal ve toplumsal içerikli olacak. Gün yüzüne çıkan sorunları, talepleri toplar ve gündem oluşturarak toplantı kararı alır. Karer kültürünün dünü bu günü ile ilgili araştırmalar yapar. (Kürt veAlevi kültürü)

4-Ulaşım, Konaklama, İletişim ve Sağlık kurulu

1- Fikret Yurtsever

2- Doğan Kaplanseren

3- Günalı Çalasın

4- Canan Aktaş

Görevleri:

Festivale katılan sanatçıları ve görevlilerin gidiş-gelişlerinin planlamasını, otele yerleşim şekillerinin belirlenmesi; festival alanına taşınması, festival alanının hazırlanması, sahne hazırlığı, ses – ışık sistemlerinin kurulması, iaşe ve barınma ihtiyaçlarının belirlenmesi, karşılanması ve tüm festivalin teknik alt yapısından sorumludur. Festival alanı ile köyler arası ulaşımı düzenler.

5-Güvenlik ve Çevre Kurulu:

1- Ergin Kanısıcak

2- Hakkı Uzunyayla

3- Hakkı Güreş

Festival alanının tüm güvenliğinden ve temizliğinden sorumludur.

İSTANBUL DIŞINDAKİ KOMİTELER :

İZMİR Komitesi: Pircanan Derneği’nin yönetiminde oluşan kurul, İzmir ili ve çevresinde, finansman, İzmir-Bingöl arası ulaşımdan sorumludur.

MERSİN Komitesi: Hasan Irgatlar, İmam Bektaş

Mersin ili ve çevresinde finansman, Mersin-Bingöl arası ulaşımdan sorumludur.

ANKARA Komitesi: Runerm Erenler

Ankara ili ve çevresinde finansman; Ankara-Bingöl arası ulaşımdan sorumludur.

BİNGÖL Komitesi: Bingöl derneğinin yönetiminde oluşan kurul, finansman,ulaşım ve konaklamadan sorumludur.

AV-KAR (Avrupalı Karerliler Derneği):

Avrupa’daki finansman, ulaşım, konaklama, Karer belgeselinin hazırlanmasından,

festivale katkı oluşturacak her türlü çalışmada bulunmaktan sorumludur. Ayrıca festival alanında kendileri için bir stand ayrılacaktır.

Resmi Kurum ve Özel Sektörle iletişim kurulu:

1- Opr.Dr.Mustafa Güreş

2- Atilla Kızılkan

3- Mehmet Ali Uzunyayla

4-Ali Gözen

5- Hüseyin Gencer

6- Bilal Güreş

7- Hüseyin İldan

Karer’in temel sorunlarını ilgili mercilere taşımak ve bu konuda çözüme katkı sunmak.Yönetim kurulunda bir kişi ile temsil edilirler.

Organlar 24.01.2009 tarihli toplantıda oluşturuldu. 01.02.2009 günkü toplantıda organların görev ve sorumlulukları belirlendi. Finans ve Kaynak oluşturma Kurulu’nun görüşleri doğrultusunda festivale kaynak oluşturma adına İstanbul’da yemeksiz bir gecenin yapılmasına karar verildi. Finans ve Kaynak Oluşturma Kurulu gereken çalışmayı yaparak, Festival Yönetim Kurulu 06.02.2009 Cuma akşamı saat 19:00’da Aydınlı Cemevi’nde toplanarak, düzenlenecek gecenin içeriğini belirleyecek. Ayrıca İstanbul dışında ki komitelere öneri sunulacak.

AV-KAR (Avrupalı Karerliler Derneği) dan güzel bir mesaj:

Merhaba Ekrem Güreş,

Festivalle ilgili gelişmeleri sizin aracılığınızla öğrenmek isterim. Bize daha herhangi birşey ulaştırılmadı.

Bunun yanında, Avrupa'dan Turabi Yurtsever, Akın Demircioğlu, Sevgi Yurtsever, Şenel Yıldız dayanışmacı olarak katılmaları için öneriyoruz. Tamam cevabı gelirse, kendileriyle görüşeceğiz. Beksav'dakiler de kısa film gösterimleri, tiyatro ve grup Vardiya olarak dayanışmada bulunmak istediklerini söylediler.

Bizler de burada gerek manevi, gerekse de maddi yardımlarda bulunmak için bir şeyler yapmaya çalışacağız. Bunları ileriki dönemlerde komiteye ileteceğiz. İstanbul'da yapılacak olan festivalle dayanışma gece biletlerinden 400 adet bize gönderilmesi, burada dayanışma amacıyla satılması kararlaştırıldı.